Вся історія будинку Житомирської мерії

Ідею виставки запропонувала секретар міськради Наталія Чиж, а втілив її знаний краєзнавець Георгій Мокрицький.

Центральну фотографію виставки – панорамний знімок будівлі міськради з пташиного польоту – зроблено спеціально для цієї експозиції за допомогою безпілотника. Техніку для цього надав Житомирський військовий інститут, – розповів Георгій Мокрицький.

На інших світлинах представлена документальна історія цього історичного будинку та всієї вулиці Пилипонівської (нині пішохідної Михайлівської), яка є архітектурною родзинкою Житомира.

На виставці можна побачити старовинні карти цієї частини міста, а рідкісні фотографії наглядно розповідають, як з часом змінювався міський пейзаж.

На виставкових планшетах містяться портрети видатних людей Житомира. Їх діяльність була пов'язана з установами, які у різні часи діяли в цьому будинку, зведеному Товариством взаємного кредиту на самому початку XX ст.

За своєю архітектурою це була одна з найкрасивіших будівель Житомира в стилі бароко, де одразу влаштували водопровід, а згодом обладнали одне з перших в місті парове опалення.

На жаль, через руйнації у часи Другої світової війни, будинок зазнав реконструкції, яка значно спростила його зовнішній вигляд. Водночас, історія цього приміщення поповнилася новими вагомими епізодами в період становлення незалежності України. В 90-ті роки тут виступали перед депутатами видатні діячі національно-визвольного руху України Левко Лук'яненко та В'ячеслав Чорновол. А 13 червня 1990 року на ратуші замайорів один з перших тоді ще в радянській Україні жовто-блакитний прапор.

"Була така унікальна ситуація, і ось тут на фотографії ми бачимо два прапори над міською радою. Це одночасно і радянський прапор, і вже український національний жовто-блакитний. Зокрема, фотографії розповідають про двох видатних діячів українського національного руху В'ячеслава Чорновола і Левка Лук'яненка, які в Житомирі виступали на сесії міської ради. Також є зображення невеличкої книжки авторства нашого першого демократичного мера Віталія Мельничука, яка називається "Дух Житомира".

Багато цікавих фактів повідомив Георгій Мокрицький під час екскурсії для численних гостей, які відвідали будинок міськради у День відкритих дверей. Такий захід вже вдруге пройшов 7 грудня – у День місцевого самоврядування. З матеріалами фотовиставки можна ознайомитися і самостійно, експозиція діє на другому поверху будинку Житомирської міськради.

За матеріалами Житомирської Хвилі

Последнее изменение Четверг, 08/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework