Поради житомирянам: Як обрати весільного фотографа?

Ірина Гринюк у свої 19 років вже стала популярним фотографом на теренах Житомирщини та Київщини. Іра створює неперевершені знімки, які потім розлітаються по всіх соцмережах і отримують схвальні відгуки.

Сьогодні, Ірина розкаже, на що орієнтуватися та не прогадати при виборі весільного фотографа.

Високосний рік позаду, а отже весіль у 2017 явно буде більше!

І щоб все встигнути наречені вже розпочинають підготовку: шукають ресторани, обирають фотографів та відеографів, ведучих заходів, флористів, візажистів, декораторів, дизайнерів вбрання тощо. І дуже правильно роблять! Адже усіх найкращих підрядників “бронюють” не за один місяць до.

Сьогодні було б доречно порадити як обрати фотографа на весілля, на що потрібно звертати увагу та які питання задавати при зустрічі; погодьтесь, виокремити одного серед такої кількості професіоналів й аматорів на ринку дуже важко. Сподіваюсь, мої поради полегшать вам цей процес!

1.Обирайте не по цінам, а по роботам

Перш ніж подзвонити фотографу й запитати про ціни, подивіться його портфоліо, зробіть оцінку. Зверніть увагу на те, які зйомки у нього переважають: студійні, персональні, сімейні, new-born, love-story... З цього ви можете зробити висновок про те, в якій галузі працює фотограф. Дуже рідко трапляються митці, які однаково відмінно фотографують в стилі fashion й водночас весілля. Зазвичай у весільних та сімейних фотографів ви не знайдете фоторепортажі з подій, фото тваринок чи приклади предметної зйомки.
Також важливо зробити акцент на стиль робіт фотографа: перегляньте кілька фотоісторій, зверніть увагу на стиль обробки, чи скрізь він однаковий? Це важливо для того, щоб ви потім не розчарувались, якщо у фотографа свій стиль не випрацьований, то від нього можна очікувати що завгодно! Якщо ви вбачаєте певний стиль і він вам до вподоби, можете сміливо звертатись до цього фотографа, тоді ви точно отримаєте результат не гірший за його попередні роботи.

2. Зустріньтесь з фотографом

Навіть якщо вам сподобались роботи фотографа, він має хороше відчуття стилю, не спішіть залишати завдаток, не поспілкувавшись з ним вживу. Зустріньтесь за кавою та запитайте про те, як проходитиме зйомка, які місця він може порадити, як краще спланувати зйомку і день в цілому. Уточніть в якому вигляді ви отримаєте фотографії. Вже після спілкування з фотографом, ви трішки більше дізнаєтесь про нього, як про людину, з якою ви проведете цілий день, найкращий день у вашому житті! Дуже важливо, щоб він був комунікабельним, з гарним почуттям гумору, всебічно розвиненим. Вам з людиною має бути цікаво й комфортно, фотограф має заряджати вас позитивними емоціями, а не псувати їх своєю байдужістю, пасивністю чи поганим настроєм.

3. Передвесільна love-story

Станьте друзями з фотографом. На весілля прийдуть найближчі люди, не дозвольте “чужинцю” бути поряд з вами увесь день. А щоб краще зав’язати дружбу, перед весіллям зробіть фотосесію love-story. Ви оціните його професійні якості під час роботи. Окрім того, фотографії зможете використати у якості запрошень на весілля чи додати їх до декору (організатори весілля точно знайдуть їм застосування). До речі, чимало фотографів включають передвесільну love-story у вартість весільного пакету послуг або ж роблять її в подарунок. А все для того, щоб зробити якомога кращий результат в день вашого весілля.

4. Що запитати у весільного фотографа?

Деякі питання ми вже обумовили. Залишилось ще кілька важливих моментів.

Договір. Це документ, в якому будуть прописані усі обов’язки фотографа та наречених, що дасть обом сторонам певну гарантію. Не бійтесь зіпсувати договором стосунки :) Це лише свідчить про серйозність у ваших намірах та у відповідальності з боку фотографа.

Досвід. Якщо роботи фотографа не зовсім переконали вас, запитайте про те, скільки років він займається весільною зйомкою, чи має відповідну освіту, чи проходив курси та чи відвідував майстер-класи відомих фотографів. Може бути й таке, що у людини немає ні досвіду, ні освіти, зате є талант, який він не хоче псувати термінами та світоглядом інших фотографів-вчителів.

Пакети послуг. У весільних фотографів вже є сформовані пакети послуг. Кожен пакет відрізняється наповненням: тривалість роботи, кількість оброблених фотографій, шляхи їх віддачі (диск, флешка, друковані фотографії, фотокниги, мінібуки, тощо).

Оплата. Скільки коштує кожен з цих пакетів та як здійснюється оплата. Більшість фотографів беруть передоплату у розмірі 10-20% від загальної суми пакету, а решту 80-90% наречені сплачують в день весілля. Цей момент також варто обговорити при зустрічі.

Умови для комфортної роботи. Чи потрібно забезпечити фотографа транспортом, харчуванням, відпочинком. Повірте, що працювати 12-14 годин поспіль витримати складно, так само складно, як дістатись дому після завершення весілля.

Одяг. Фотограф не повинен виділятись серед інших гостей і має виглядати скромно та акуратно. Шорти, майка і шльопанці свідчать про не серйозність фотографа, що буде привертати зайву увагу. Але слід пам’ятати, що його одяг має бути зручним.

Обробка. Скільки часу займає обробка фотографій та що вона в себе включає. При середньому завантаженні фотографа, в порядку черги, обробка займає 30 робочих днів. Зазвичай вона включає в себе світлову корекцію та ретуш крупних портретів. До речі, обов’язково зазначте ваші небажані ракурси (якщо такі є) і те, на що потрібно звернути увагу під час ретуші фотографій.

Техніка. Можете не запитувати модель фотоапарата та кількість об’єктивів, якщо ви бачили роботи фотографа і вам вони подобаються. Краще запитайте про наявність запасної техніки у разі несправності основної під час зйомки весільного дня. Ви маєте бути впевнені, що найвідповідальніші моменти будуть збережені на знімках.

Фотокнига. Якщо в пакети послуг вона не входить, уточніть чи є можливість її зробити. На ціну фотокниги впливає розмір, обкладинка, кількість розворотів та матеріал, з якого зроблені сторінки. Фото в електронному варіанті - не вічні, а фотокнига стане вашою першою домашньою реліквією!

Публічність. Чи будуть ваші фотографії викладатись фотографом в соціальних мережах? Якщо ви забажаєте повної конфіденційності, будьте готові до додаткових витрат.

5. Ціни формуються не з повітря

Тепер трішки розповім вам про цінову політику фотографів. Хочу розвіяти міф про те, що фотографи отримують величезні гонорари просто клацаючи на спуск затвору. Ні, насправді, це не так. У вартість послуг входить перш за все коштовна апаратура, яка обходиться не однією тисячею доларів США. Також, варто врахувати той факт, що кожна камера має певний ресурс і рано чи пізно вона вичерпає себе. Провівши не складні розрахунки, можна зробити висновок, що одна фотографія коштує 60 копійок, за день весілля фотограф робить 3000-4000 фотографій мінімум. Отже, лише від 2000 грн витрачається на ресурс камери за день зйомки. Окрім того, фотограф витрачає свій час: 12-14 годин зйомки + від 7 днів на обробку фото, грубо кажучи тиждень роботи, за який на звичайній роботі при сердній заробітній платні людина отримає 2000 грн. Ще врахуймо вартість друкованих фото, фотокниги, флешки, коробочки для фото та інші шляхи віддачі робіт, що займе від 2000 грн. Синтезуючи вище наведені цифри, ми розуміємо, що послуги фотографа не можуть коштувати мало.

Зробіть весілля найкращим та незабутнім днем у вашому житті. І нехай красиві фотографії увіковічнять його у вашій пам’яті!

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 13/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework