«Житомирське море» в 1984 році. ФОТО

Щоб забезпечити нові великі підприємства та зростаючі потреби міста у питній та технічній воді в мальовничому місці на Тетереві, у вузькій гранітній “брамі”, створеній віковічними скелями (“Голова Чацького” та “Чотири брати”), на початку 1960-х років було побудовано унікальну 22-метрову греблю з пористого бетону.

Вона утворила велике Корбутівське водосховище загальним обсягом 13 мільйонів кубометрів води, яке стало не лише її акумулятором, а й чудовим об’єктом рекреації.

Плесо водосховища площею майже 400 гектарів прикрасило ландшафт Житомира, стало місцем масового відпочинку, проведення міжнародних змагань на байдарках і каное. Житомирська гребля з пористого бетону стала першою в СРСР, а її макет та фотографії були навіть представлені на ВДНГ у Москві. Гребля також стала символом сучасного Житомира, одним з його цікавих та екзотичних туристських об’єктів.

Наприкінці 1960-х років на північному березі цього рукотворного “Житомирського моря” (як його любовно називають житомиряни), на території колишньої військової кавалерійської частини, в оточенні чудового соснового лісу з ініціативи керівників міста було організовано прекрасний парк культури і відпочинку з пляжем – гідропарк. Його створювали всі промислові підприємства, будівельні та транспортні організації Житомира. 

 

 

За матеріалами Анатолій Магаз

Всі новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 03/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework