Жіноче училище в Житомирі

  Коли в середині XIX століття віками спочиваюча на регресивних принципах кріпосного права Російська імперія стала у межі свого існування і урядом була вибрана тактика ослаблення жорстких патріархальних правил, одним із заходів щодо зниження напруги в суспільстві став шанс на отримання освіти для жіночої його половини, яка хоч якось зрівнювала слабку стать в правах з чоловіками.

  Одне за одним на неосяжних просторах країни під скіпетром двоголового орда з’являються жіночі навчальні заклади. У Волинській губернії перша ластівка освіти для прекрасної половини людства з’явилася в 1864 році, нею стало перше жіноче училище для тридцяти дівчаток духовного звання під патронатом майбутньої імператриці Марії Федорівни (1847 – 1928).

  І хоча училище передбачало викладання широкого спектра предметів, на ділі все зводилося до елементарних наук і богослов’я, світські ж уроки страждали поверхневим викладанням, а українські література та традиції і зовсім перебували під суворою забороною. Не сприяло поліпшенню освіти, не дивлячись на імениту покровительку, і нестача викладацького складу, який був повністю укомплектовано лише через більш ніж два десятиліття після організації навчального закладу.

om 03071718 3

  Величезні витрати на допомогу опікуваним імператрицею Марією навчальним закладам змусило царюючу персону відмовитися від їх значної частини на користь церкви. Свій статус Волинське жіноче училище в Житомирі змінило на єпархіальне в 1872 році, а ще через чотири роки у нього з’явився власний храм на славу Введення Пресвятої Богородиці в храм.

  Лише в кінці XIX століття ситуація в першому житомирському жіночому навчальному закладі почала змінюватися на краще: в 1881 році на його базі була організована зразкова школа з формування педагогічних навичок, що дозволило набрати повний викладацький склад в 1889-му, а в 1909 до програми ввели фізкультуру та гігієну.

  Ось тільки на шляху поступового прогресу системи освіти встала деструктивна радянська влада, яка захопила владу в Житомирі в 1919-му – жіноче училище було закрито, а в його класах розкотилася гучною луною важка хода майбутніх червоних командирів школи організованої Миколою Щорсом (1895 – 1919).

  Закладені в перші роки існування радянської влади основи кузні військових кадрів для радянської армії продовжували своє існування в стінах колишнього житомирського жіночого училища і в роки після Другої світової війни, коли тут розмістився 25 гарнізонний Будинок офіцерів, який знаходиться з приймальнею командиру 8-ого армійського корпусу тут і понині, хоча з набуттям Україною незалежності частина приміщень і була пристосована під потреби самостійних гуртків і секцій. Так що зараз будівля – своєрідний міський культурно-спортивний центр, який збирає під своїм крилом чималу кількість городян.

om 03071718 3  Асиметрична п-образна в плані будівля житомирського Будинку офіцерів з більш широким західним крилом і напівкруглою в плані прибудовою в східному торці основного розташованого вздовж вулиці Пушкінській обсягу являє собою типового представника адміністративно-соціальної архітектури неокласики у всій її красі другої половини XIX століття.

  Зовнішній декор колишнього жіночого училища представлений в витриманому зваженому ключі: декоративний розірваний фронтон над головним входом, замковий камінь прямокутних віконних прорізів першого ярусу і арки – другого, раскрепованний лобовий карниз, ризаліт центрального входу, сандрики бічних отворів, рустовані пілястри і геометричне оформлення підвіконного простору при ізюминці-напівкруглої прибудові зі сходу створюють єдиний ненав’язливий гармонійний вигляд громадської будівлі.

Джерело: zabytki.in.ua

Всі Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework