Під час будівництва дамби знайшли готські печери. Історичні ФОТО

  На початку ХХ століття річка Тетерів мала зовсім інший вигляд ніж той, який ми звикли бачити зараз. У міській частині Житомира Тетерів був значно вужчим. Його береги були устелені різним камінням та уривистими скелястими берегами.

   Вигляд річки кардинально змінився після будівництва каскаду гребель, які утворили водосховище. Також вигляд річки став змінюватись після побудови греблі на Корбутівці біля пам’ятнику Слави. На початку минулого століття Тетерів мав ряд порогів, пише 1.zt.ua.

  Тепер у районі Житомира можна побачити лише невеликі їх залишки. Тетерів лишився дуже мальовничий, особливо в районі села Дениші. Тут берега річки абсолютно різні: один - це хвойний ліс з прямовисними кручами, порослими травою і кущами, а інший – зелений килим з дрібної трави з пишними розлогими деревами.

  На річці також безліч водосховищ і ставків, що робить її подвійно живописною. Кращий час для подорожей по Тетереву – весна, так як влітку ви, скоріше за все, зіткнетеся з проблемою мілководдя у верхів’ях.

  У одній із своїх праць житомирський журналіст Вадим Кіплінг писав, що скелі затопили спеціально, аби заховати печери і підземні ходи, які там існують.

  Коли будували житомирську дамбу (почали її зводити в 1962 році), керівники будівництва доповіли в Житомирський обком КПРС: ось, мовляв, що ми знайшли - печери! Глибокі! Доповідь пішла у Київ, звідки незабаром нагрянула експедиція. Що вони робили у цих печерах - важко сказати, але вердикт був дуже строгим: «Печери є нижньою частиною фортифікаційної споруди. Імовірно вони ставилися до фортеці, побудованої на березі р. Тетерів готами для військових потреб. Печери історичної цінності не несуть».

  Ось так і була дана відмашка до їх затоплення. Побудували дамбу, яка підняла рівень води на 15 метрів, і готські печери опинилися під водою.

Тетерів

  Фото 1964-го року, архів Бориса Дубмана, сайт pastvy.com

  Це вид із правого берегу річки Тетерів, який зник у 80-их роках минулого століття. На фото у центрі – Островок, на лівому березі за Островком – Павликівка, справа – місце впадання Кам’янки у Тетерів. На передньому плані – руїни дамби старої електростанції на Павликівці. Взагалі-то Островок не зник. Він лишився на своїму місці, а зник лівий рукав річки Тетерів, який огинав його. Після будівництва дамби рівень води в річці в районі Островка значно понизився, тому лівий рукав почав потрохи заливатись, а потім і звсім висох.

Тетерів

  Фото 1916-го року. Видавництво. Н. Лейбенгарца въ Житомиръ, дозв. военн. ценз. 29 іюля 1916 г., Петроградъ, Звенигородская,11.

  Лікарняні дачі та хутір Ограновича на правому березі річки Тетерів, навпроти Корбутівки, за урочищем «Сокулі». На передньому плані справа – водяний млин. Рідкісний знімок 19-го століття. Хутір Ограновича відомий із другої половини 19-го століття. Заснований у 1870-их роках ст. радником Колошиним. Походить від прізвища дочки в заміжжі – Ольга Огранович. На початку 20-го століття житомирським лікарям тут побудували дачі – комплекс оригінальних будинків. На хуторі в 1914-му було 19 будинків. На базі дач радянською владою був створений в 1922-му році один із перших в Україні «Будинок відпочинку імені Цюрупи». Фото додав до архіву Анатолій Магаз.

Тетерів  1918 рік, фото із архіву Анатолія Магаза.

Тетерів

  Автор - Закатов А.А., фото 1903-го року.

Тетерів

  Фото Бориса Дубмана, 1963-ій рік.

Тетерів

  Фото 1900 - 1905 роки.

Тетерів

  Фото 1918 року.

Тетерів

  Фото із архіва В. Держицького, 1958 рік.

Тетерів

  Зліва - островерха альтанка, далі голова Чацького, за нею – труба першої водопровідної станції Житомира, 1915 рік.

Тетерів

Тетерів

  Голова Чацького, 1963 рік. Зараз ця місцина затоплена.

Тетерів

  Зараз на цьому місці збудовано водосховище. Раніше саме цю місцину називали "Поліською Швейцарією", фото із архіву Анатолія Магаза, 1900 - 1905 роки.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядав Тетерів на початку ХХ століття. ФОТО

 

Джерело: 1.zt.ua

Всі новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 13/07/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework