Баранівський фарфоровий ожив. На старих кінокадрах

  Фарфоровий завод у Баранівці завжди був гордістю нашого краю. Заснований ще 1802 року, він швидко став потужним підприємством, що виготовляло високоякісний фарфор.

 

  У радянський період завод вважався флагманом галузі — а його слава гриміла на увесь Союз. Нині Баранівському фарфоровому заводу сповнилося б 215 років. Але святкувань не буде — бо самого заводу вже немає. Підприємство фактично знищене ділками, які перекуповували його одні в одних...

  Але днями Баранівський завод мовби ожив знову! Щоправда, не наяву — а на кадрах старої кінохроніки. Унікальні хронікальні сюжети відшукав в Центральному державному кіно­, фотоархіві житомирський журналіст Сергій Бовкун. «Під час роботи з каталогами архіву я розшукав 11 хронікальних сюжетів про Баранівку, які охоплюють період з 1946 по 1984 роки, — розповів Сергій Володимирович. — А також знайшов кольоровий документальний фільм 1970 року — «Поліське намисто». Він повністю присвячений Баранівському фарфоровому заводу. Захотілося повернути ці фільми для глядачів — адже вони багато десятиліть припадають пилом в архіві».

  Ідею Сергія Бовкуна підтримав міський голова Баранівки Анатолій Душко. Тож за кошти міської ради копії унікальної хроніки було оцифровано, викуплено з архіву та виставлено у вільний доступ на каналі Ютуб. Повернуті з забуття хронікальні сюжети викликали неабиякий ажіотаж — лише за першу добу їх переглянули понад 1200 чоловік! Особливо цінною хроніка є для жителів Баранівки. Адже на старих кінокадрах можна побачити чимало місцевих жителів — робітників заводу. Дехто з них навіть упізнав себе на екрані. Приміром, як 89­річна Ганна Базько. «Понад 30 років я пропрацювала у живописному цеху фарфорового заводу, — розповідає Ганна Созонтівна. — Тож із великим інтересом дивилася ці сюжети. Під час перегляду кінохроніки 1956 року я впізнала себе в заводському цеху — через 60 літ!».

  Про інтерес жителів райцентру до віднайденої кінохроніки промовисто свідчать коментарі в соціальних мережах: «Це — шедевр!», «Гарне відео, гарний завод був», «Унікально! Краса, створена руками людей. Краса, яка ніколи не повернеться…» Але завдяки ентузіастам ця краса назавжди збережена у документальній кінохроніці, доступній тепер усім — як пам’ять про творців знаменитого баранівського фарфору.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 24/07/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework