Як будували драмтеатр у Житомирі. ФОТО

  Житомир має давні театральні традиції. Ще наприкінці XVIII століття громадськістю міста неодноразово порушувалось питання про будівництво приміщення для стаціонарного театру. Місто стало одним із небагатьох, у яких уже на початку XIX століття існували театри, — вже 1809 року в Житомирі було побудоване перше стаціонарне приміщення театру за ініціативою волинського губернатора М. І. Комбурлея.

   У 1858 році було збудовано перший кам'яний театр в Україні, який і сьогодні є окрасою архітектури міста (тепер тут міститься обласна державна філармонія).

  Це приміщення, зокрема, пам'ятає знаменитих акторів М. Кропивницького, М. Заньковецьку, В. Комісаржевську, А. Оларіджа, П. Віардо, яку тут слухав видатний письменник Іван Тургенєв.

драмтеатр

  Початки Житомирського драмтеатру

  Восени 1920 року в Житомирі створюється український «Незалежний театр», пізніше на його місце заступає Перший державний драматичний театр ім. Шевченка. У 1929 році у Житомирі розміщується Київський обласний театр ім. КОРПС(Київської обласної ради профспілок), у 1933 році до нього приєднується творчий склад Першого Житомирського українського театру. У 1934 році розпочинає своє життя Житомирський український музично-драматичний театр.

  Власне Житомирський обласний український музично-драматичний театр заснований і розпочав свою роботу 1944 року.

  Від 1966 року він міститься у новозбудованій функціональній будівлі (архітектор Б. Жежерін) на центральній площі Житомира, що стало значною подією в культурному житті міста й історї театру та Житомира.

драмтеатр

  Починаючи від 1968 року на тривалий і плідний період театр очолив н.а. України В. П. Толок. Його відомі вистави: «Зачарований вітряк» М. Стельмаха, «Камінний господар», «Лісова пісня» Лесі Українки, «Ярослав Мудрий» І. Кочерги, «Пора жовтого листя» М. Зарудного, «Весілля в Малинівці» Л. Юхвід.

  Вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва зробили працівники Житомирського обласного українського музично-драматичного театру н. а. УРСР П. Кукуюк, н. а. УРСР В. Нестеренко, н. а. України Н. Гурська, з. а. України Л. Литовка, В. Берелет, М. Шекера, А. Медвєдєв, н. а. України В. Яременко .

  У 1981 році до святкування 100-літного ювілею українського драматурга Івана Кочерги постановою Ради міністрів УРСР театру присвоєно його ім'я.

ФОТО опублікував Олексій Українець

Новини Житомира


Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework