Велична садиба на Житомирщині від якої залишився лише фундамент. ФОТО

  С.Сахни Ружинський р-н. Житомирської обл. садиба Бурчак-Абрамовичів.  

   Про розповідається в групі  «Старовинні маєтки житомирщини», засновником якого є Ігор Довбуш.

  "На жаль садиба фактично не збереглася, хоча ще у 1960-хх роках у ній розміщувався дитячий будинок, а згодом літній табір, маємо лише руїни на рівні цоколю. Ще донедавна на супутникових знімках було видно дещо більше – принаймні були частково збережені стіни, а старовинний парк то навіть не ліс – хащі з кленової та ясенової порослі (все ділове дерево вирізане) …що тут казати – сільське населення у силу радянсько-пострадянського виховання та доведення до рівня виживання здебільшого змушене розбирати на будівельний матеріал все що не має власника… і лише старі фотографії можуть нам розповісти про минулу велич садиби Бурчак-Абрамровичів у Сахнах.

  За Похилевичем «В 1818 году граф Северин Ржевуский продал Городок с Сахнами Валентию Абрамовичу, по смерти коегов 1840 году, вдадеет Городком и Сахнами его сын Леопольд. Деревня Сахны, составляющая с Городком один приход, лежит по ручью Гопчице в 5-ти верстах выше Городка. Земли к ней приписано одной крестьянской 244 десятины, а жителей обоего пола 259. В 1741 году в Сахнах было также 30 дворов».

  Від Похилевича також дізнаємося що син Валентія – Леопольд Бурчак-Абрамович у 1841 році придбав містечко Володарка та сусіднє село Завадівку (Київська обл.), у містечку Леопольд Бурчак-Абрамович будує головну резиденцію з котрої керує і Городецько-Сахнівським маєтком. Згодом Бурчак-Абрамовичі (сини Леон та Луціян) продають Володарку графам Браницьким (власникам Білоцерківщини), а с.Завадівка, як посаг за донькою Леопольда - Аделею Бурчак–Абрамович, відходить до родини Руліковських (про Завадівку і збережений маєток Руліковських я вже писав раніше).

  Думаю що саме після продажу Володарки Леон Бурчак- Абрамович і збудував нову резиденцію у Сахнах, залишки котрої все ще можна споглядати. Між іншим варто сказати що маємо також збережене зображення і старої садиби в Сахнах (найбільш імовірно збудованої ще Леопольдом Бурчак-Абрамовичем).
За Епштейном власником с.Сахни у 1900 році стає син Лепольда – Леон Бурчак Абрамович, котрому належить 537 десятин ріллі (окрім того ще й у сусідньому селі Городку 1691 десятина)

  Згідно до «Списку населених місць Київської губернії.1900» маємо наступні статистичні дані: «Село Сахны (владельческое). В нем дворов 96, жителей обоего пола 585 чел., из них мужчин 332 и женщин 253. Главное занятие жителей – хлебопашество. В селе числится земли 1055 десятин, из них принадлежит помещикам 561 десят., крестьянам 488 дест. и другим сословиям 6 десятин. Село принадлежит Леону Леопольдовичу Абрамовичу. Хозяйство в имении ведет сам помещик по трехпольной системе, как и крестьяне. В селе имеются: одна православная церковь, одна школа грамоты, одна кузница, одна водяная и одна ветряная мельницы»

  Цікаво що у довіднику «В.Ю-З.К.1913» згадки про с.Сахни немає навіть у списку землевласників Бердичівського повіту, проте за Леоном Бурчак-Абрамовичем рахується 2093 десятини у с.Городок, думаю річ у тому що у цьому довіднику Сахнівський маєток для зручності було об’єднано з Городоцьким фільварком – хоча це виглядає дуже дивно, адже маємо фото Сахнівського господарства котре за розмірами господарчих будівель було не менше ніж зразковий колгосп кінця 1980-хх років.

  P.S. Маємо подякувати Олександру Довбишу за знайдені та надані ретро фото садиби Бурчак-Абрамовичів у Сахнах", - йдеться в дописі. 

сахни1

сахни1

сахни1

сахни1

сахни1

сахни1

сахни1

сахни1

сахни1

Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 25/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework