"Таких є лише три у світі": чим маєток Терещенків на Житомирщині вабить туристів. ВІДЕО

  У цьому палаці був колись у гостях навіть цар Микола ІІ.

   Замок-маєток меценатів і цукровиробників Терещенків, сад екзотичних дерев та копія скульптурної композиції "Три грації". Це три дива селища Червоне на Житомирщині. Понад 150 років тому в замку гостювали творча та інтелектуальна еліта. Нині частину будівлі займає Червоненський жіночий монастир, підпорядкований Московському патріархату. Попри занедбаний стан, туристів вабить ця місцина. Маєтком із 200-річною історією пройшлася і знімальна група "5 каналу". 

  Понад 150 років тому в цих кімнатах вирувало світське життя. Нині про раути нагадують театральна зала з оркестровою та суфлерською ямами. Прийоми влаштовував тодішній господар маєтку Артемій Терещенко. Він придбав замок у шістдесятих роках XIX століття.



  Cтудент-історик Тарас Коновалов журналістові "5 каналу" розповідає: "Тут були художники Рєпін, Жуковський, Нестеров, що робив "мертву петлю". Також багато з родини самих Терещенків, співак Шаляпін. Саме в цьому палаці був колись у гостях у Федора Федоровича цар Микола ІІ, який писав у своїх спогадах, що сиділи на терасі, пили чай".

  Навколо замку колишній власник заклав фруктові сади, парк, штучні озера. Після жовтневого перевороту 1917 року Терещенки залишили замок. Відтоді маєток перетворився на притулок для бідних. У той час будівля значно постраждала від пожежі. Потім майже пів століття тут було фабрично-заводське училище. Після його закриття в 1995-му палац кинули напризволяще. Місцеві розносили споруду по цеглинах, зірвали вікна та підлогу. У 2000-му році цукровий завод передав маєток на баланс Житомирського єпархіального управління УПЦ Московського Патріархату.

  Архімандрит Гавриїл, духівник Червоненського жіночого монастиря УПЦ МП, каже: "Багато мешканців, які переживали за цей пам'ятник архітектури – надбання України і народу – як він руйнується на очах, прийняли рішення передати це під монастир".

  Монастир займає невелику частину замку. Решту території маєтку можуть відвідувати всі охочі. Палац користується великою популярністю серед туристів.
 
  Турист Валерій Пасічник каже: "Дуже сумно на все це дивитись, тим паче, замок з такою багатою історією. І просто шкода, що нема хазяїна, який би міг його відреставрувати. Людям би це теж було цікаво, приносило б якусь радість".

  Новостворена об'єднана територіальна громада готова залучати благодійників та меценатів для відбудови палацу. До реставрації замку готові долучитися і нащадки роду Терещенків. До родинного маєтку вони приїздили декілька років тому.

  Заступник голови Червоненської ОТГ Олена Поліщук каже: "Мішель Терещенко, коли приїздив до нас у громаду в Червоне, став на коліна, обійняв їхній родинний герб і плакав. Розумію, що це їм болить і стан культурної спадщини поганий, щоб радіти. Як на мене, важливо попрацювати, щоб їх зберегти".

  На порятунок чекає не лише маєток, а й парк, який досі існує біля замку. Неподалік від нього – скульптурна композиція "Три грації". Таких є три у світі: у Парижі, Барселоні та в Червоному.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"

Новини Житомира

  

 

Последнее изменение Пятница, 05/07/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework