У ЖДУ імені Івана Франка спостерігали за сонячним затемненням

20 березня в Житомирському державному університеті імені Івана Франка у внутрішньому дворі студенти та викладачі спостерігали за частковим сонячним затемненням. Найактивніша фаза затемнення припала на 12:08 за Київським часом.

У дворі навчального закладу було встановлено екран, на який транслювалося зображення із потужного телескопу університетської обсерваторії. Також для бажаючих видавались різноманітні затемнені скельця та плівки, через які студенти та викладачі мали змогу безпечно дивитися на затемнення сонця. Перед початком перегляду затемнення викладачі кафедри фізики провели інструктаж всім присутнім.
Затемнення за астрономічною класифікацією належить до повних, але на території України було видно, як Місяць затуляє лише близько половини сонячного диска. Тому звичайний перехожий, який не знав про сонячне затемнення міг не помітити жодних змін, адже повні сутінки при такому затемненні не настали.
Зауважимо, що цього року затемнення відбудеться майже одночасно з весняним рівноденням, яке припадає на 21 березня. Але це випадковість, кажуть астрономи. Однак не випадково те, що будь-яке сонячне затемнення відбувається під час молодика – коли Місяць стоїть рівно між Землею і Сонцем, а отже Сонце освітлює той його бік, який не видно з Землі.
Сонячні затемнення не є рідкісним явищем. Щороку на Землі відбувається в середньому два-три затемнення, більшість з яких належать до часткових. Затемнення вважають повним, якщо на поверхні Землі є хоча б одна точка, з якої видно, як Місяць повністю затуляє Сонце. А таке дійсно буває рідко.
Варто зауважити, що одне з найвідоміших в історії повних сонячних затемнень було 1 травня 1185 року. Саме воно згадане в літописі «Слово о полку Ігоревім».
Наступне сонячне затемнення варто очікувати у 2016 році, а повне сонячне затемнення на території України можна буде спостерігати у 2032 році.

Більше фото дивіться в галереї.

Лілія Мельник
Фото – Вікторія Васильченко

Последнее изменение Пятница, 20/03/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework