×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Топ-5 заповідників України: як доїхати та що побачити

Українські заповідники можуть бути альтернативою відпочинку за кордоном.

n 1606154805Територія заповідника "Розточчя" поєднує три флористичні області: Карпати, Поділля і Полісся

Для любителів подорожувати і знайомитися з дивами української природи ТСН.ua підготував топ-5 заповідників України, які варто побачити на власні очі.

"Асканія-Нова"

Найстаріший в Україні біосферний заповідник розташований у Херсонській області на лівому березі нижнього Дніпра серед степових просторів Таврії. Він належить до "100 великих заповідників і парків" світу. У ньому – понад 1000 тварин, 70 видів птахів і 400 - трав та квітів.

Тут уперше в світі з'явилися кінь Пржевальський, зеброїди, зубробізони та інші гібриди. Тут ви зможете побачити унікальних тварин: теплолюбних бантенгів, африканських буйволів, індійських антилоп, ситатунг, шотландських поні, імпал, куланів, винторогих козлів, сухоносів тощо.

n 1606154805 1
Коні Пржевальського

До заповідника входить зоологічний і дендрологічний парки. Дендрологічний парк – єдиний на степовому півдні України, який немає природної деревної рослинності. Тут штучно відтворені фрагменти лісу, ставків, галявин та острівців.

Доїхати сюди можна з Херсона, Новоолексіївки та із чорноморських курортів області екскурсійними автобусами.

Вартість відвідування заповідника для дорослих – 30 грн, дітей – 20 грн. Прогулянка у кінному екіпажі – 50 грн.

"Дунайський"

На Одещині, поблизу міста Вилкове, роташований Дунайський біосферний заповідник. Це так званий Нульовий кілометр. Тут є багато заток із чудовими заплавними лісами.

Унікальність і своєрідність заповідника у тому, що тут розташована Кілійська дельта, наймолодша і найдинамічніша ділянка однієї з найбільших у світі дельт – дунайська.

Територія заповідника охоплює єдину "живу дельту" Європи, де завдяки намулу, який нанесла ріка, щороку утворюються нові острови. Рукави та протоки утворюють лабіринт, де гніздяться птахи, в тому числі і пелікани, які стали "візитівкою" заповідника.

n 1606154805 1

Візитівкою заповідника є пелікани

Також ви побачите поля лотосів, рідкісні види тварин і риб.

Дістатися можна до Одеси або до Кілії, потім на маршрутному таксі до Вилкового.

Ціна екскурсії у Вилкове і на Нульовий кілометр (із Одеси) – від 300 грн.

"Поліський"

На Житомирщині у селі Селезівка між річками Уборть і Болотниця розташований острівець дикої природи – Поліський природний заповідник. Природа у цьому північному куточку України нагадує тайгу. Тут багато соснових лісів, мальовничих озер і струмків. У лісовій гущавині бродять рисі та лосі.

Через територію заповідника проходить немаркований кордон із Білорусією – це режимна закрита територія фактично недоступна для звичайних туристів.

Тут можна відвідати музей просто неба "Древлянське село" і зупинитися з ночівлею у зрубній хаті. Ви побачите поліські печі, в яких палять дровами і готують колоритні страви в горщиках.

n 1606154805 3
Поліський природний заповідник

Природа Поліського заповідника нагадує тайгу

Доїхати можна до Овруча з Києва або Житомира, звідти - до Селезівки рейсовим автобусом.

Ціна триденної екскурсії із проживанням – 600-700 грн.

"Медобори"

На сході Тернопільської областів у межах Гусятинського і Підволочиського районів у селі Гримайлівна на території унікального геологічного утворення – Товтр (залишки давнього бар'єрного рифу, що сформувався понад 25 мільйонів років тому) розташований природний заповідник "Медобори". Свою назву він отримав завдяки медоносним рослинам, які збереглися донині.

У Х-ХІІІ століттях тут був збручський культовий центр, один із останніх осередків язичництва у Київській Русі.

На території заповідника є багато історико-культурних об'єктів: геологічне відшарування Товтрової гряди у Сліпому яру, карстові печери, язичницькі городища біля гір Звенигород, Говда, Бохіт. На околиці села Вікна розташовані унікальні озерця у вигляді лійок, що не замерзають навіть узимку.

n 1606154805 4

Скеля Франка у селі Вікно

Також тут тече річка Збруч, на правому березі якої є джерело "Гліцеринова вода", а навпроти нього – джерело "Збручанської Нафтусі". Недаремно заповідник "Медобори" називають скарбницею лікувальних факторів. Адже "Гліцеринова вода" має цілющі властивості: якщо нею вмитися, шкіра стає молодшою. Через це у народі його називають джерелом краси донни Бейжі.

Джерело "Збручанська Нафтуся" має жовчогінні, сечогінні, протизапальні, дезінфекційні властивості. Окрім цього, хворі їдуть сюди, аби відновити склад крові.

Серед тварин тут можна побачити оленя, косулю, дикого кабана, куницю, борсука та інших.

Дістатися можна із Тернополя до Гусятина або Гримайліва, далі – автобусом.

Ціна екскурсії – договірна.

"Розточчя"

На Львівщині у Яворівському районі у селищі Івано-Франковому на головному європейському вододілі, у межах території України і Польщі, розташований унікальний, у фізико-географічному відношенні, природний заповідник "Розточчя".

Заповідник цікавий тим, що тут беруть початок багато річок та струмків, що впадають у водні артерії України – Дністер, Буг, Чорне та Балтійське моря. Також ця територія поєднує три флористичні області: Карпати, Поділля і Полісся, тому ви зможете побачити чимале різноманіття рослин, які відрізняються між собою віком та походженням. Серед рослин тут є біла фіалка, сіра вільха, біла ялиця, багно болотне, мирзолиста верба та болотяна журавлина.
n 1606154805 5
Територія заповідника "Розточчя" поєднує три флористичні області: Карпати, Поділля і Полісся

Із рідкісних видів тварин, занесених до Червоної книги України, у заповіднику зустрічаються горностай, кутора мала, європейський широковух, змієїд, орлан-білохвіст, сичик-горобець, мідянка, полоз лісовий, дозорець-імператор. Комусь може пощастити побачити у заповіднику найменшу пташку України - жовтоголового королька.

Доїхати сюди можна зі Львова автобусом.

Вартість відвідування заповідника для дорослих – 5 грн, дітей – 5 грн.

Последнее изменение Вторник, 16/06/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework