×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Острів Хортиця - подорож в часи козацтва

Національний заповідник Хортиця - це не просто найбільший острів на Дніпрі, але і унікальний природний та історичний комплекс.

n 1906154857Унікальність цього місця широко визнана, в 2007 році Хортиця була названа одним із "Семи див України".

Природа острова вражає своєю красою. На порівняно невеликій його площі (довжина Хортиці становить 12 км, а ширина - в середньому 2,5 км) є свої степи, луки, дубові та хвойні ліси. Завдяки особливим мікрокліматичним умовам, які виникли через велику кількість сонця, прісної води і сухого повітря, флора острова істотно відрізняється від материкової.

Але найбільш цікава Хортиця саме з історичної точки зору, адже її історія овіяна легендами далекого минулого. Ця територія споконвіку була відома людині.

Перші мешканці з'явилися на острові вже в епоху палеоліту і мезоліту, а перші досліджені поселення належать до епохи бронзи (III-II тис. до н. е.), від яких залишилися численні поховання, городища та культові споруди. Збереглися на острові декілька стародавніх святилищ у вигляді кам'яних закладок, що датуються II тисячоліттям до нашої ери.

n 1906154857 2

З VII по III століття до н.е. на острові жили скіфи. Збереглося тут унікальне святилище у вигляді круглої кам'яної закладки в сосновому лісі недалеко від Чорної скелі, що датується V-IV ст. до нашої ери.

Нерозривно пов'язана історія Хортиці з Київською Руссю. За однією з версій, саме тут у 972 році загинув в бою з печенігами князь Святослав. Підтвердженням цьому можуть служити знайдені на острові при будівництві Дніпрогес давньоруські мечі X століття.

Але найяскравіші події в історії Хортиці пов'язані, безумовно, з запорізькими козаками, адже саме тут знаходилося славетне козацьке укріплення - Запорізька Січ.

Перші укріплення з'явилися тут ще в 1556 році. З цього часу протягом кількох століть Хортиця залишалася одним з головних центрів українських козаків. Дивно, але деякі з укріплень збереглися до наших днів і приваблюють щороку сотні тисяч туристів.

Найпопулярнішим серед відвідувачів є історико-культурний комплекс "Запорізька Січ", що відтворює образ козацької столиці й атмосферу часів козацтва. Тут зібрані воєдино найцікавіші елементи архітектури, культури, побуту і життя запорізьких козаків.

Січ на Хортиці побудована за образом справжньої Січі, тут присутні всі елементи Січей, які існували. Навколо комплексу розташовані захисні фортифікаційні укріплення: високий вал, глибокий рів і огорожа у вигляді дерев'яного частоколу.

Мандрівка у "Запорізьку Січ" дозволяє доторкнутися до славного минулого України, залишає незабутні враження завдяки унікальній атмосфері та історичному духу козацтва.

"Острів-музей - просто фантастика. Було враження, ніби я поринула в епоху і культуру, пов'язану з історією запорізького козацтва. Ще мене вразили ікони в церкві, виконані відомим запорізьким художником Валерієм Булатом. Від цих ікон йде божественне світло. Все-все на острові прекрасно", - пише на одному з сайтів користувач під іменем Людмила, яка відвідала Хортицю.

Цікаво, що на острові є дев'ять селищ, в яких проживає майже дві тисячі людей. Але з них тільки три селища знаходяться на балансі міста Запоріжжя, інші юридично не належать нікому, а десятки гектарів острова зайняті незаконними забудовами.

n 1906154857 2

Як дістатися?

Острів Хортиця знаходиться поруч з містом Запоріжжя. Тому краще всього добиратися до Запоріжжя поїздом або автобусом, а з міста на Хортицю регулярно ходить громадський транспорт - з залізничного вокзалу сюди можна доїхати маршрутками№№55 і 56.З автовокзалу на Хортицю можна дістатися маршрутними таксі з тими ж номерами.

За матеріалами: http://tsn.ua/ 

n 1906154857 2

n 1906154857 2

n 1906154857 2

n 1906154857 2

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework