Міський голова Житомира Сергій Сухомлин працює з громадянами лише 4 години на місяць

21 грудня громадянська мережа ОПОРА презентувала результати вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Таке порівняльне дослідження проводиться уже 4 рік поспіль.

Індекс публічності - це практичний інструмент для комплексної оцінки рівня прозорості, відкритості та підзвітності муніципальних інституцій у їхній взаємодії з мешканцями. В цілому вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування націлене на те, щоб зрозуміти, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітету, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування в цей процес.

«У 2016 році Житомирська міська рада знову увійшла до категорії міст з низьким рівнем публічності, посівши 18 місце з 22, це 49% із 100% у рейтингу публічності органів місцевого самоврядування, таку ж рейтингову позицію публічності міська рада мала у 2014 році» - наголосила координатор ОПОРИ на Житомирщині Жанна Чмут.

Перевірка індексу публічності містить перевірку публічності міського голови, виконавчих органів, депутатів ради.

Низький рівень публічності міського голови Сергія Сухомлина, а саме 52%, як пояснює пані Жанна, пов'язаний з багатьма факторами, серед яких відсутність на сайті міської ради інформації про помічників та радників міського голови, відсутністю записів про процедуру запису жителів міста на прийом до міського голови, про процедуру прийому міським головою громадських організацій, груп, тощо. Не регулярно, не оперативно здійснюється висвітлення інформації про діяльність міського голови на сайті міськради. Прийом громадян міський голова Сергій Сухомлин здійснює лише 4 години на місяць.

Є і позитивні моменти роботи міського голови Житомира, які не дають пасти задніх у рейтингу індексу популярності, а саме інтернет приймальня. Але здебільшого відповіді на запити громадян є неофіційними. Нормативні документи Житомирської міської ради оприлюднюються на сайті з порушенням строків, а у певних випадках взагалі відсутні.

«Статут територіальної громади міста Житомира не є чинним» - наголосила координатор ОПОРИ - «Так, він є, він оприлюднений на офіційному сайті, але не має державної реєстрації. І хоча система управління якістю ДСТУ ISO 9001-2001 була запроваджена у 2009 році, статут втратив свою чинність ще у 2008 році, що є грубим порушенням».

На офіційному сайті міської ради в достатній мірі є інформація про виконавчі органи та їх керівників, декларації заступників міського голови, повноваження виконкому та інші нормативно-правові документи. Але не публікується в окремому розділі інформація щодо формул розрахунку тарифів на комунальні послуги, не оприлюднюється перелік укладених виконкомом та комунальними підприємствами договорів на виконання підрядних робіт та суми таких угод. Таким чином, виконавчі органи Житомира мають низький рівень публічності та посідають 16 рейтингове місце із 22 міст.
За індексом публічності депутатів ради місто Житомир посідає останню позицію у рейтингу. На сайті міської ради відсутні контактні дані депутатського корпусу, немає адрес, подекуди режиму роботи громадських приймалень депутатів. Немає інформації про біографію депутатів, їх фото, майнові декларації.

Також відсутня інформація про межі округів депутатів, що є проблематичним для жителів міста. Незадовільним є стан оприлюднення інформації про депутатські фонди, виконання депутатами доручень виборців.

Громадянською мережею ОПОРА було визначено ряд рекомендацій для міської влади для підвищення індексу публічності, а саме провести модернізацію сайту, провести реєстрацію Статуту територіальної громади міста Житомира, започаткувати роботу ЦНАПУ, отримати сертифікат системи управління якістю та оприлюднити інформацію про депутатський корпус та фонди.

Последнее изменение Среда, 21/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework