Секретний «Російський дятел» або Чорнобиль-2: таємний двійник міста Чорнобиль

Місто Чорнобиль-2 знаходиться на північний-захід від невеличкого поліського містечка Чорнобиль, але його неможливо знайти ні на жодній топографічній карті.

Досліджуючи карти Ви відшукаєте позначення дитячого табору відпочинку, або лише пунктирні лінії лісових доріг на місці розташування міста, але тільки не позначки міських будівель та технічних споруд. В СРСР вміли зберігати таємницю, тим більше якщо це була військова таємниця.

Радіолокаційна станція «Дуга», більш відома, як «Російський Дятел», була секретним об'єктом до 1980-х років.

Її перші випробування відбулися в 1980 році. Знаходиться вона в однойменному містечку неподалік від Чорнобильської атомної станції.

Історія радіолокаційної станції

Мета її створення – максимально швидке і точне виявлення старту міжконтинентальних балістичних ракет далеко за межами країни. З її допомогою запуск ракети можна було відстежити ще на етапі загоряння стартового факела.

Така розробка відігравала величезну роль в оборонній та військовій промисловості СРСР. Даний об'єкт був створений для попередження ядерної атаки з боку Сполучених Штатів Америки.

Принцип роботи станції ґрунтувався на відображенні радіосигналів іоносферою. Вхідні сигнали уловлювалися за допомогою антени «Чорнобиль-2», а потім оброблялися на комп'ютері.

Працювала станція дуже шумно, видаючи в ефірі характерний стукіт, за що і отримала колоритне прізвисько – «Російський Дятел».

Після аварії на ЧАЕС радіолокаційну станцію законсервували. Але з часом стало зрозуміло, що її експлуатація в умовах режиму відчуження неможлива, тому станцію закрили, тим самим зробивши її одним з об'єктів екскурсійних маршрутів.

Станція включає в себе дві величезні антени – приймальну і передавальну. Висота приймальної антени становить 135 м, ширина – 300 м, висота передавальної – 210 м, а ширина – 85 м. Крім цих антен в комплекс радіолокаційної станції входять 26 передавачів, кожен з яких має досить значні розміри – практично з двоповерховий будинок. До наших днів радіолокаційна станція «Дуга» збереглася практично в незмінному вигляді.

Навіть сьогодні знаходяться сміливці, що ризикують залізти на 135-метрову висоту і поглянути на прилеглу територію.

За матеріалами: ua.igotoworld.com

 

 

Прочитано 668 раз

Последнее изменение Вторник, 26/04/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework