Спортивну славу України успішно плекає Житомирщина, переконаний заслужений тренер України Володимир Зорнік

  Говорячи про міжнародний авторитет України, ми згадуємо про успіхи наших спортсменів на світових аренах. Дбаючи ж про здоров’я й загартування дітей і молоді, ведемо мову про розвиток фізкультури і спорту, в чому головну роль відіграють заклади освіти. Напередодні нового навчального року кореспондент «Житомирщини» поцікавилася, наскільки успішною була ця робота, у начальника обласного відділення з фізичного виховання і спорту Комітету з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України, заслуженого тренера України Володимира Зорніка.

  — Володимире Романовичу, як у цілому ви оцінюєте спортивні результати минулого навчального року?

  — Усе, заплановане на 2016 — 2017 навчальний рік, в основному виконано. А йдеться про величезний комплекс завдань, головною метою яких є зміцнення здоров’я дітей і молоді, забезпечення належних умов для формування здорової нації, виховання спортсменів, які могли б захищати спортивну славу України.

  — Щонайперше, очевидно, має турбувати масове загартування сьогоднішніх підлітків, яким у майбутньому — захищати Батьківщину, народжувати дітей. Наскільки виконується ця вимога?

  — Якраз про масовість занять фізкультурою і спортом у навчальних закладах ми дбаємо передовсім. Про це свідчить хоча б те, що лише у фінальній частині змагань Спортивних ігор школярів, які проводилися з 18 видів спорту, узяли участь близько 10 тисяч учнів шкіл області. У загальнокомандному заліку переможцями, срібними і бронзовими призерами Спортивних ігор серед міст стали колективи Коростеня, Бердичева та Новограда-Волинського; у першій групі районів — відповідно Ємільчинський, Новоград-Волинський та Черняхівський райони; у другій групі районів — команди Хорошівського, Коростенського та Романівського районів. У групі об’єднаних територіальних громад — Новоборівська, Баранівська та Тетерівська ОТГ.

  — Якою мірою впливають на масове охоплення заняттями фізкультурою і спортом Олімпійські уроки й Олімпійські тижні?

  — По-перше, вони стають яскравими спортивно-мистецькими святами, як було й минулого року: відкриття пройшло у Житомирі, а фінальна частина — в Коростишівському педагогічному коледжі ім. І.Франка. А, по-друге, протягом Олімпійського тижня на багатьох майданчиках, де проходять показові виступи, школярі та їхні батьки мають змогу познайомитися з тренерами дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дізнатися про можливість занять у секціях, зробити вибір і спробувати себе у тому чи іншому виді спорту.

  — Такий вибір, як правило, вже зробили учні й студенти закладів профтехосвіти і вони вже здатні показати вагоміші результати. Нашій профтехосвіті є чим похвалитися?

 — У професійно-технічних навчальних закладах області особливо успішно проводилися змагання з тенісу настільного, волейболу, легкоатлетичного кросу та футболу, які відбулися з великою кількістю учасників. Найкраще себе проявили вихованці Вищого професійного училища Житомирського державного технологічного університету, Центру професійно-технічної освіти міста Житомира, Баранівського професійного ліцею, ДНЗ «Новоград-Волинське вище професійне училище», Головинського вищого професійного училища нерудних технологій та професійно-технічного училища № 4 міста Бердичева. Минулого року в Центрі професійно-технічної освіти Житомира було проведено захід «Козацька наснага».

  — Чи залучаються до масової фізкультури і спорту діти й молодь із особливими потребами?

  — Обов’язково. В історію спортивних досягнень Житомирщини чимало перемог, здобутих на досить престижних змаганнях, вписали й спортсмени таких категорій. Досить потужно проводиться спортивно-оздоровча робота у Березівському навчально-реабілітаційному центрі, Потіївській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ст., Житомирській спеціальній ЗОШ-інтернаті, Кмитівській спеціальній ЗОШ-інтернаті та Коростишівській спеціальній ЗОШ-інтернаті.

  — А чим нас порадувала минулого навчального року студентська молодь?

  — У співпраці й за підтримки управління сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, обласного відділення НОК України та із залученням обласних федерацій з видів спорту в області у минулому навчальному році було проведено відбіркові змагання студентів із 15 видів спорту, до яких долучилися 800 учасників. Це дозволило збірним студентським командам області з легкої атлетики, плавання, настільного тенісу, самбо, скелелазіння, спортивної аеробіки, волейболу, більярдного спорту, пляжного волейболу та інших видів спорту вибороти 1159 очок загальнокомандного заліку у фінальних змаганнях ХІІІ літньої Універсіади України.

  — Кого можна відзначити особливо?

  — Свій доробок у здобуток області на Універсіаді України вніс кожний із університетів Житомирщини, зокрема, ЖДУ ім. І.Франка — 808, ЖДТУ — 287, ЖНАЕУ — 49, ЖВІ ім. С.П.Корольова — 15 очок. На п’єдестал пошани Універсіади піднялися дев’ять житомирських студентів, а Владислав Мазур із ЖДУ ім. І.Франка став чемпіоном Універсіади зі стрибків у довжину, вперше виконавши норматив майстра спорту України міжнародного класу — 8 м 6 см (тренер І.В.Лонський). Разом із Владиславом до складу національної збірної команди студентів України на ХХІХ Всесвітню літню Універсіаду у м. Тайбеї (Китай) включено також студентів ЖДУ ім. І.Франка Тамару Гаврилюк (спортивна ходьба, тренери брати Чернови) та Петра Пахнюка (спортивна гімнастика). Тамара стала на ній чемпіонкою, а Петро — двічі віце-чемпіоном.

  Чудовим прикладом для наслідування служать високі спортивні досягнення учнів та студентів області у найвищих рейтингових всеукраїнських та міжнародних змаганнях поточного року і, зокрема, досягнення студентів факультету фізичного виховання та спорту ЖДУ ім. І.Франка та відділення фізичного виховання Бердичівського коледжу промисловості, економіки та права. Протягом року 22 рази студенти-легкоатлети цих навчальних закладів піднімались на п’єдестали пошани чемпіонатів і турнірів за кубки України, в тому числі вісім разів — на найвищі сходинки цих п’єдесталів.

  — Хто ці герої?

  — Тричі переможцем змагань за Кубок та командного чемпіонату України став мій вихованець Станіслав Маслов. Двічі чемпіонами — як молодіжного, так і абсолютного чемпіонатів України, стали вихованці тренера І.В.Лонського Владислав Мазур (стрибки у довжину) та Віктор Лонський, який у стрибках у висоту подолав 228 см і вперше виконав норматив майстра спорту України міжнародного класу. Переможцем юніорського легкоатлетичного чемпіонату України у стрибках у висоту став ще один вихованець Бердичівської школи стрибунів — Дмитро Нікітін.

  — Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати, що поганий той спортсмен (і тренер теж), який не мріє поставити найвищі рекорди. Нашим спортсменам це вдається?

  — Досягнення студентів вищих навчальних закладів є досить вагомими. Спочатку на молодіжному чемпіонаті Європи у Бидгощі (Польща) Віктор Лонський виборов бронзову нагороду в стрибках у висоту (224 см), а Владислав Мазур став чемпіоном у стрибках у довжину з найкращим результатом цьогорічного Євро-топ-аркуша — 8,04 м. Затим на юніорському чемпіонаті Європи у Гроссето (Італія) Дмитро Нікітін виборов срібну нагороду, подолавши 228 см у стрибках у висоту й таким чином не лише поліпшив на 10 см свій особистий рекорд, а й виконав норматив майстра спорту України міжнародного класу. Про результати цьогорічної Всесвітньої універсіади я вже говорив.

  Коли до цього додати, що Олександра Мохорт у складі української команди зі спортивної аеробіки зайняла почесне четверте місце на Всесвітніх іграх-2017; Віталій Єлізаров на чемпіонаті світу з карате, який проходив у м. Варні (Болгарія), версія «Shotokan», здобув бронзову нагороду; Марія Шаталова успішно виступила на Чемпіонаті світу з легкої атлетики на дистанції 3000 метрів з перешкодами, який проходив у м. Лондоні, то можна від щирого серця привітати й побажати нових успіхів спортсменам та подякувати за самовіддану працю їхнім тренерам.

  — Разом із керівною роботою — начальника обласного відділення з фізичного виховання і спорту — ви ще й займаєтеся тренерською. Що вас спонукало до цього?

  — Як керівник — я ставлю завдання перед підлеглими й вимагаю їх виконання. Як тренер — на власному прикладі показую, що і як треба робити, аби досягти успіху. Я горджуся моїми вихованцями Станіславом Масловим, Марією Шаталовою, які гідно представляють Україну на міжнародній арені. Та й, крім усього іншого, тренерство — це моя улюблена справа, справа всього життя.

  — І все ж нехай який не буде професійний тренер чи той же вчитель фізкультури, на голому ентузіазмі далеко не заїдеш. Які труднощі постають на шляху ваших колег?

 — Проблема, напевно, — всезагальна: бідність. Нам потрібно поліпшувати інфраструктуру спортивних закладів, оновлювати й зміцнювати матеріальну базу за новими технологіями. Особливо ж це стосується екіпірування спортсменів. На все це потрібні значні кошти.

  — А як у цьому зв’язку позначаються на вашій роботі перетворення, пов’язані з адміністративною реформою?

  — Згідно з правилами децентралізації, кошти на проведення спортивно-масової роботи, підготовки спортсменів повинні виділяти об’єднані територіальні громади. Початок цьому вже покладено.
У нас є взаєморозуміння і співпраця з управліннями облдержадміністрації: сім’ї, молоді і спорту та науки і освіти, з обласним відділенням Національного Олімпійського комітету України. Сподіваюся, що в такому ж партнерстві працюватимемо з об’єднаними територіальними громадами, бо завдання в новому навчальному році ми ставимо амбітні: не поступитися жодною позицією на всіх напрямках роботи.
   — В чому ми бажаємо успіху.

  — Дякую. Хочу щиро привітати учнівську й студентську молодь, їхніх наставників — учителів, викладачів і тренерів — із новим навчальним роком і побажати нових спортивних рекордів на славу Україні.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework