Чиє ім'я повернуто із забуття…

На Чуднівщині відбувся вечір пам'яті під назвою "Талант трагічної долі", приурочений до 125-річчя від дня народження письменника-земляка Клима Поліщука, яскравого представника періоду "Розстріляного відродження". 

Він народився у селі Краснопіль у 1891 році в незаможній родині. Уже в ранньому віці в хлопця проявився неабиякий хист до віршування. Його перші вірші були надруковані в Житомирській газеті "Волинь" у 1906 році, а затим в журналі Олени Пчілки (матері Лесі Українки) "Рідний край". У 1909 році в Львівському журналі "Дзвін" публікується його перша проза. Тоді ж він знайомиться з українською письменницею Ганною Барвінок, котра вважала його своїм "літературним онуком". Відомі літературознавці назвали Клима Поліщука "Справжнім королем готичної прози" та винятковою постаттю в історії української літератури, наголошує письменник, член обласної організації національної спілки письменників України Анатолій Сірик:

"Це постать дуже велика. Він стояв біля витоків суто українського символізму, бо нас завжди доточували до російського. Клим Поліщук дав дуже багато українській літературі".

Загалом творчий доробок Клима Поліщука чималий. До нього входять три поетичні збірки, 18 прозових книжок, дві п'єси та два романи, в яких письменник художньо втілює особливості українського національного менталітету – прагнення до свободи. Саме за це вільнолюбному митцю довелось пройти крізь горнило політичних репресій, як українському націоналістові. У 1929 році його заарештовують, а в 1937 розстрілюють на Соловках. Тому й не дивно, що впродовж тривалого часу його творчість замовчувалась, а ім’я, навіть, боялись вимовляти вголос, каже жителька села Краснопіль Галина Безуса:

"Моя бабуся народилась у Краснополі і розповідала нам, своїм внукам, про Клима Поліщука, що він гарно грав на гармошці і писав вірші. За це Сталін посадив його до тюрми. Бабуся дуже наказувала нам, щоб ми про це нікому не розповідали, щоб нас теж не посадили".

В культурно-освітній діяльності Клима Поліщука є цікаві маловідомі факти, які оприлюднені лише нещодавно. Коли він працював в Житомирському губернському земстві, то, навідуючись на Чуднівщину, записував у селах району різноманітні пісні. У 1913 році в Києві вийшла збірка українських пісень, у якій чітко вказано, що вони зібрані саме Климом Поліщуком. Декілька з них були оброблені композитором Миколою Леонтовичем і, зокрема, ті, які були записані в Краснополі, рідному селі письменника, підкреслює місцевий краєзнавець Микола Труш:

"У Краснополі записана і потім оброблена Леонтовичем пісня для чоловічого хору "Отамане, батьку наш", для жіночого та дитячого хору " Ой, сербине, сербиночку" і третя пісня, яка дуже відома і близька – це "Щедрик".

Отже, всесвітньо відомий "Щедрик" в обробці Миколи Леонтовича з’явився на світ завдяки нашому славному землякові Климу Поліщуку. З нагоди 125-річниці від його дня народження в актовій залі Краснопільської школи було підготовлено тематичну книжкову виставку творів письменника, а також літературно-музичну композицію, де звучала поезія та проза талановитого митця, замовчуваного майстра слова, ім’я якого все-таки повернулось із забуття.

Джерело: 103fm.com.ua

Прочитано 633 раз

Последнее изменение Суббота, 03/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework