Житомирянам на замітку: Як вберегтися від гонконгського грипу?

250-500 тисяч життів щороку в усьому світі забирає сезонний грип. При цьому він викликає ще і 5 млн випадків ускладнень. Якщо ж починається пандемія, рахунок йде на мільйони.


Країну накриє новий грипп, який прийде вже в грудні, а пік епідемії очікують в січні. Експерти кажуть, що цього штаму раніше не було. Гонконгський грип несе особливі ризики для дітей молодшого дошкільного віку і для літніх людей. Його небезпека в ускладненнях, які патологічно впливають на серцево-судинну систему.

Особливу увагу профілактиці захворювання на гонконгський грип, слід приділити групі ризику. У неї входять:
- Діти молодше 5 років
- Люди похилого віку у віці старше 65 років
- Ті, у кого є різні хронічні захворювання
- Вагітні жінки

Крім того, навіть цілком здоровим дорослим людям також слід потурбуватися про належної профілактики. Адже ніхто не може передбачити, як у тієї чи іншої людини буде протікати інфекція. Наука досі не може дати відповідь, чому одні хворіють важче інших. З клінічної точки зору гонконгський грип нічим не відрізняється від інших варіантів - він так само смертельно небезпечний і може призводити до інвалідизації і смерті при відсутності правильного лікування.

Вірус «азіатського грипу» мутував і в 1968-1969 роки викликав епідемію «гонконгського грипу». Пандемія почалася в Гонконзі на початку 1968 року. Від вірусу страждали люди похилого віку старше 65-річного віку. У США число загиблих від цієї пандемії склало 33 800 чоловік.

Як розпізнати?
По суті своїй симптоматика гонконгського грипу нічим не відрізняється від інших варіантів. Перші ознаки можуть відчуватися практично моментально, протягом декількох годин після зараження, але буває і так, що він проявляється через 1-2 дня. У числі симптомів виділяють:

- Високу температуру тіла, яка сягнула 40 градусів, при цьому практично не збивається жарознижувальними препаратами
- Озноб
- Ломоту в попереку, спині, руках, ногах, очах
- Закладеність носа і горла
- Сухий кашель
- Сильну інтоксикацію - слабкість, головний біль, нездужання, нудота

Доповнюватися такі симптоми можуть розладами травлення - порушенням стільця, болями в животі, нудотою і блювотою. У середньому тривалість захворювання на грип коливається в межах 7 днів, рідше він затягується до 14 днів. У будь-якому випадку ситуація вимагає ретельного лікарського контролю. Але якщо симптоматика зберігається тривалий час, а стан людини лише поглиблюється, варто негайно звернутися до лікаря, адже це цілком може вказувати на наявність важких ускладнень. Вони можуть бути самими різними - від проблем з серцем до патологій суглобів.

За словами медиків, найкращий спосіб не захворіти взимку - зробити своєчасне щеплення. Всі ці штами входять до складу протигрипозних вакцин на цей сезон. Але потрібно пам'ятати, що вакцинацію краще починати вже в жовтні-листопаді, адже для формування стійкого імунітету потрібно два-три тижні.

Правда, з щепленнями поки в країні ситуація не дуже райдужна - вакцин немає ні в державних поліклініках, ні в приватних.

А поки, щоб захиститися від підступного вірусу, є і більш прості народні методи в домашніх умовах. Поки фруктовий сезон добігає кінця, потрібно брати від нього по максимуму - хороша доза вітамінів буде підтримувати імунітет на рівні. Важливо загартовувати організм: обтирання, повітряні ванни і контрастні ванночки для ніг підготують організм до холодів. Щоб не підхопити вірус, є народний метод - мазати в'єтнамський бальзам в ніздрі, щоб бактерії не проникали далі в організм. Також медики радять часто протирати поверхні і мити руки (адже бактерії часто скупчуються на поверхнях) і добре провітрювати приміщення (щоб знизити концентрацію бактерій в повітрі).

Що стосується традиційних напоїв - чаю з лимоном, медом, компотів, тут немає однозначної думки. При зараженні вірусом грипу будь кисле пиття дозволяє справлятися із загальною симптоматикою - ломота, кашлем, закладеністю носа. Але на сам вірус вона не діє. Що стосується солодкого в будь-якому вигляді, в тому числі і у вигляді напоїв, я б не рекомендував, так як надлишок солодощі викликає підвищення рівня цукру в крові. А це - живильне середовище для вторинних інфекцій.

Коли інфікована людина кашляє, інфіковані крапельки потрапляють в повітря. Їх може вдихнути інша людина і зазнати впливу вірусу.

Бережіть себе і своє здоров'я!

Прочитано 800 раз

Последнее изменение Понедельник, 17/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework