×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Рятувальники нагадують правила безпечної поведінки взимку

Всього з початку поточного року службою Цивільного захисту по лінії „101” отримано 6175 повідомлень про виникнення подій різного характеру на території області.

n 2812157319Наслідки надзвичайних подій та ситуацій призвели до загибелі 604 осіб, що на 11% менше кількості загиблих в порівнянні із аналогічним періодом минулого року (2014 рік – 681 особа).

За прогнозами синоптиків найближчим часом на країну чекає мокрий сніг та морози. Стовпчики термометрів упродовж наступних тижнів можуть сягнути позначки -10 градусів вдень. У зв’язку з чим водойми області почне покривати крига, але з початку вона буде тонка. Вихід на лід у цей період вважається дуже небезпечним. Необачність може коштувати життя.

Рік тому – 29 грудня саме необачність коштувала життя 76-річному рибалці. Пригода сталася на р. Ірша в смт Нова Борова. Чоловік, який рибалив поруч, почув крики про допомогу. Придивившись, побачив, що за 100-150 м від берега тоне людина. Крига була не достатньо твердою, тому він не наважився кинутися до потопаючого. Очевидець негайно викликав екстрені служби, проте вже було занадто пізно – чоловік пішов на дно.

У зв’язку з чим рятувальники Житомирщини застерігають! Якщо Ви збираєтесь на кригу, візьміть із собою палицю, щоб перевіряти її міцність. Ні в якому разі не перевіряйте лід ударом ноги. Перші кроки потрібно робити, не відриваючи підошви від поверхні криги. Заздалегідь роздивіться чи немає навколо підозрілих місць, а саме: лід може бути крихким (тонким) біля стоку води (наприклад із ферми або фабрики), поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у кригу. Обминайте ділянки вкриті товстим шаром снігу. Значно тонший лід у місцях швидкої течії і там, де одна водойма впадає в іншу – більшу.

Якщо ж ви провалилися під лід, потрібно широко розкинути руки по краям льодового пролому, щоб спертися передпліччями й плечима на кригу та утриматися від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся.

Однак досить часто люди травмуються просто на вулиці – під час ожеледиці. Існує кілька простих рекомендацій, які допоможуть вам уберегтися від неприємностей у період ожеледиці.

Зокрема, аби уникнути травм, у першу чергу, треба потурбуватися про своє взуття. Воно має бути зручним та з широкою основою. Слід надати перевагу ребристій підошві.

Також слід пам’ятати: алкоголь та ожеледиця несумісні! Сп’яніння значно підвищує ризик отримання травми, зокрема при ожеледі. Воно не дає правильно оцінити стан травми. Часто пацієнти звертаються до лікарів, коли вже запізно. Постраждалі не можуть одразу відчути серйозність травми: чи то був вивих, чи забій, а можливо й перелом. Алкоголь приглушує відчуття болю та навіює ейфорію.

Велика кількість травм спостерігається у літніх людей. Їх кістки значно гірше зростаються ніж у молодих. Саме тому літнім людям у такий період варто намагатись виходити із дому при необхідності. .

У ДСНС у Житомирській області     

Последнее изменение Понедельник, 28/12/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework