×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Житомирян навчали робити «павуків» із соломи

«Павуки» - це - обов'язкова прикраса хати на Різдво, яку робили із соломи. Впреше у Житомирі громадська організація "Родник" організувала майстер-клас із виготовлення такого оберегу.

n 3012157352"Звичай вішати "павуки" був переважно у слов'янських народів, але відомий і для європейських. Наприклад, у фінів вони називаються хіммелі. До фінів вони прийшли зі Швеції, а у перекладі хіммелі означає небесний, - розповідає Олексій Пшеничнюк. -  У нас і у білорусів вони називаються "павуки", а у прибалтів — "солом'яні сади". Моделей є дуже багато. Вішався павук перед різдвяними святами, переважно на Гната".

За віруваннями "павуків" вважали оберегами та символами створення Всесвіту. Такі вироби підвішували в хаті до стелі на довгій волосині з конячого хвоста. Відомо багато його конфігурацій у вигляді піраміди, зірки, тетраедра, але класичним вважається п'ятилапчастий "павук". Коли до центрального великого тетраедра прикріплюються його зменшені копії — діти. Для того, щоби зробити один модуль "павука" потрібно взяти дванадцять соломинок однакового розміру, які обережно з'єднати за допомогою голки і нитки, просовуючи голочку в порожнину соломинки. Етнографи зафіксували спеціальний термін створення "павука" - силяння.

Своїми враженнями про майстер-клас ділиться голова громадської організації "Родник" Олександр Барсуков: "Майстер-клас допомагає нам відродити народні традиції. І на новорічні свята наші предки завжди збирались сім'ями і робили такі "павуки" як обереги. Сьогодні з дружиною ми почали одного великого і будемо доробляти його вдома. Повісимо може в спальні чи в кухні".

Добавимо, що павук віддавна вважався бажаним в людській оселі, бо саме павуки за однією з легенд "заснували світ". За повір'ям, той, хто вб'є павука, накличе на себе лихо. Крім усього, павуки уособлювали працьовитість. Усе це разом узяте виробило уявлення і символіку про павуків, котрі "приносять звістку". Може тому й виготовляли їх, щоб у такий спосіб сповістити про Різдво.

За інформацією «Житомирська хвиля»

Последнее изменение Среда, 30/12/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework