×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У Житомирі розповіли, як не стати жертвою недобросовісних продавців

Прес-конференція ДП «Житомирдержстандарту», присвячена вступу в силу з 1 січня 2016 року  нового Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність"  відбулося 29 січня 2016 року в Житомирському прес-клубі.

n 0102167588Кожен день, роблячи покупки в магазині чи на ринку ми пересікаємося з продавцями. Причому частина з них  схильна, м’яко кажучи, до обдурювання. З точки зору обраховування, обважування, обмірювання, недоливу і тому подібного облапошування, найбільш небезпечні базарні торговці з антикварними безменами та важiльними вагами, продавці вуличних наметів і лотків . Спритні продавці користуються великою різноманітністю прийомів обважування та обрахунку, які постійно вдосконалюють відповідно з технічним прогресом. Допотопні кістяні рахівниці змінилися калькуляторами; безмени і гирі – електронними вагами. Але обвіс і обраховування  все одно залишаються…

Як відомо, з 1 січня 2013 року в Україні було відмінено державний метрологічний нагляд. Відтоді Державне підприємство "Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" (ДП "Житомирстандартметрологія"), як і решта споріднених організацій в Україні, втратило повноваження здійснювати державний метрологічний нагляд, тобто проводити інспекційні перевірки відповідності засобів вимірювальної техніки (гир, ваг тощо) вимогам законодавства.

n 0102167588 1

- Ситуація, що склалася на той час у сфері законодавчо регульованої метрології, практично повністю виключала адміністративні важелі впливу на суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють торговельно-комерційні операції на тимчасових торговельних комплексах, павільйонах і ринках.

Хоча й існували відповідні законодавчі акти, які передбачали необхідність повірки засобів вимірювальної техніки під час здійснення торговельно-комерційних операцій, але практично не існувало жодних дієвих механізмів впливу на суб’єктів підприємницької діяльності, які вперто не бажали дотримуватися вимог законів,- зазначила генеральний директор ДП "Житомирстандартметрологія" Людмила Данчук. Для прикладу, у старому Законі України "Про метрологію та метрологічну діяльність" чітко зазначалося, що засоби вимірювальної техніки (ЗВТ), що перебувають в експлуатації або видаються напрокат, і на які поширюється державний метрологічний нагляд (сюди входять торговельно-комерційні операції та розрахунки між покупцем і продавцем), підлягали повірці.( ваги й гирі повинні не рідше одного разу на рік проходити повірку). Керівник підприємства повідомила,що представниками ДП "Житомирстандартметрологія" упродовж 2014-2015 років проводився збір інформації щодо повірки засобів вимірювальної техніки у фізичних осіб-підприємців  на тимчасових торговельних комплексах, павільйонах та ринках міста Житомира.

За результатами збору інформації було встановлено, що повірка ЗВТ (а це – ваги й гирі) у більшості ФОП не виконана, фіксувалися також непоодинокі факти відсутності контрольних ваг. Так, у 2014 року на шести тимчасових торговельних комплексах міста Житомира, на яких проводився збір інформації, із 145 одиниць ЗВТ, що перебували в експлуатації, 140 – виявилися неповіреними (тобто непридатними до користування, згідно чинного законодавства). На трьох тимчасових торговельних комплексах були відсутні контрольні ваги. Після неодноразових нагадувань фізичними особами-підприємцями було повірено 54 одиниці (із 140!) ваг і гир. Перевірки  у 2015 року: на одному тимчасовому торговельному і двох ринках міста Житомира, на яких проводився збір інформації, із 339 одиниць ЗВТ, що перебували в експлуатації, 326 – виявилися неповіреними. Після наполягань було всього-на-всього повірено 70 (із 326!) ваг і гир. При цьому на тимчасовому торговельному комплексі були відсутні контрольні ваги.

Зайве нагадувати, чим ризикував кожен пересічний громадянин, щоденно здійснюючи свої "торговельно-комерційні операції" за такого стану засобів вимірювальної техніки,-підсумував статистику перевірок  тимчасово виконуючий обов’язки начальника метрологічного центру ДП "Житомирстандартметрологія" Ігор Омельчук.

Начальник сектора вимірювання механічних та геометричних величин ДП "Житомирстандартметрологія" Володимир Ковбасюк  продемонстрував фальсифіковані засоби вимірювальної техніки та розповів про найпоширеніші механізми обману покупців.

Змінити ситуацію на краще покликаний новий Закон України "Про метрологію та метрологічну діяльність", який вступив у дію з 01.01.2016 року. Зокрема, у цьому законодавчому акті сказано, що засоби вимірювальної техніки, котрі використовуються під час торговельно-комерційних операцій і розрахунків між покупцем (споживачем) та продавцем і видаються напрокат обов’язково мають бути повіреними.

У новому Законі також прописано, що "порушення правил застосування засобів вимірювальної техніки, які використовуються у сфері законодавчо регульованої метрології, тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб підприємств та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців від трьох до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян".

Крім того, у відповідності до вимог нового Закону створюються спеціальні служби метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації. Метрологічний нагляд також здійснюватиметься за кількістю фасованого товару в упаковках. Важливий момент: новостворена служба також має оперативно реагувати на скарги споживачів щодо обважувань у закладах торгівлі.

- Сподіваємось, що новій службі вдасться навести лад у сфері законодавчо регульованої метрології, тобто дієво захистити покупців від сумнозвісних обважувань, від яких досі страждають споживачі,-підкреслила Людмила Данчук. І для цього є всі підстави. Так, 16 грудня 2015 року Урядом прийнято Постанову №1058 "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері метрології та метрологічної діяльності та визначається періодичність здійснення Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів планових заходів метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та кількістю фасованого товару в упаковках". Ця Постанова по суті впорядкувала діяльність новоствореної служби, чітко прописавши як критерії, за якими визначаються ступені ризику від діяльності в сфері метрології, так і встановила періодичність здійснення планових заходів метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки.

Чи зміниться щось на краще у системі захисту прав споживачів – питання, яке цікавило присутніх на прес-конференції. Про це розповів  виконуючий обов’язки начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у Житомирській області Петро Паночишен.

Як повідомив чиновник, Інспекція перебуває в стані реорганізації та укомплектуванні штатного розкладу. Проте, правила звернень громадян залишаються незмінними. Щоб скарга була розглянута, громадянину потрібно мати документальні докази з місця порушення- чеки про покупку на ринку чи фіскальний чек з магазину, а  також фіксування приналежності торгового місця на ринку – номер місця та прізвища підприємця. Дуже часто цього заявник надати не може і скарга лишається нерозглянутою.

Тож ,покупців закликали звертати увагу на наявність інформації про власника кіоску чи лотка на ринку та вимагати письмове підтвердження про покупку чи чек.

Последнее изменение Понедельник, 01/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework