×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

На Житомирщині починається сезон «небезпечних знахідок»

З початку 2016 року службою Цивільного захисту по лінії «101» отримано 587 повідомлень про виникнення подій різного характеру на території області.

n 1502167805Наслідки надзвичайних подій та ситуацій призвели до загибелі 82 осіб, що на 12% більше кількості загиблих в порівнянні із аналогічним періодом минулого року (2015 рік – 73 особи). Найбільше виїздів рятувальники здійснили на ліквідацію пожеж (255) та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни.

Кожного року, коли починає розтавати сніг і настає весна, земля виштовхує тисячі підозрілих знахідок війни. Саме в цей час кожен з нас випадково може натрапити на артснаряд під час прогулянки лісом або ж відкопати міну, проводячи земельні роботи на присадибній ділянці.

З початку 2016 року на території Житомирської області вже знищено 69 вибухонебезпечних предметів. Якщо порівнювати цю цифру з аналогічним періодом минулого року, то їх було лише 25. Як бачимо, стрімке потепління та відсутність снігу призвело до значного збільшення випадків виявлення небезпечних знахідок війни.

Зазвичай збільшення випадків виявлення вибухонебезпечних предметів, як правило припадає на початок весни, – розповідає заступник начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Олег Держанівський. Люди прибирають свої присадибні ділянки, починають будівельні роботи і, відповідно, можуть виявляти підозрілі предмети. Як відомо, земля протягом року виштовхує такі предмети на кілька сантиметрів. Боєприпаси можуть пролежали в землі більше 70 років, а люди і не підозрюють, яка небезпека прихована у них буквально під ногами. У цей період група піротехнічних робіт працює в досить напруженому режимі. Бійцям ДСНС щодня доводиться виїжджати для знищення знахідок часів війни по усій Житомирській області.

Лише наприкінці минулого тижня протягом двох днів піротехніки знищили 46 одиниць вибухонебезпечних предметів. Зокрема, у лісосмузі поблизу с. Кам’янка Попільнянського району було виявлено 25 артснарядів калібром 76 мм часів минулої війни. Боєприпаси виявили працівники лісового господарства під час проведення санітарної чистки лісу. А в с. Царівка Коростишівського району чоловік натрапив на ВНП у лісосмузі, коли просто вигулював собаку. Разом з домашнім улюбленцем він знайшов 8 мінометних мін калібром 82 мм.

Нажаль, інколи люди нехтують власною безпекою та безпекою своїх близьких. В першу чергу це стосується людей, які полюбляють розбирати боєприпаси. Рік тому така зухвалість завершилася смертю. У с. Залізня Житомирського району від розриву протитанкової гранати загинув чоловік, 1959 року народження, який намагався розібрати вибухонебезпечний предмет у сараї. Як з’ясувалося, чоловік неодноразово займався розбиранням боєприпасів, знайдених на поруч розташованому полігоні. Піротехніками ДСНС проведено обстеження території подвір’я і виявлено десятки елементів сучасних боєприпасів різного виду та калібру.

Рятувальники Житомирщини вкотре застерігають! Помітивши вибухонебезпечний предмет або щось зовні схоже на нього – негайно телефонуйте за номером «101»! Не випробовуйте долю – не чіпайте його! В жодному разі не можна розбирати чи розпилювати боєприпаси. Самостійно не переносьте та не перекочуйте їх з місця на місце. Не збирайте та не здавайте такі предмети в металобрухт. Убезпечте від біди себе та своє оточення!          

У ДСНС у Житомирській області

Последнее изменение Понедельник, 15/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework