×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Науковець ЖДУ долучився до всеукраїнського обговорення мовної ситуації в країні

18 лютого, до Міжнародного дня рідної мови, у Національній академії наук України відбувся круглий стіл «Мовна ситуація в Україні: оцінки стану та моделі змін».

n 1902167901Круглий стіл за участю віце-прем’єр-міністра – міністра культури України В’ячеслава Кириленка організував Інститут української мови НАН України. ЖДУ імені Івана Франка на заході представляв професор, завідувач кафедри української мови Віктор Мойсієнко.

Про це повідомляє прес-центр ЖДУ ім. Івана Франка.

За словами міністра культури України, питання безпеки і оборони держави залежать не лише від кількості набоїв, ракет і військової амуніції, а й від того, наскільки народ усвідомлює себе єдиною нацією.

«Для мене цілком очевидно, що Україна потребує нового мовного закону, який відобразить сучасний стан розвитку української мови, а також передбачить заходи для її постійної, системної і дієвої підтримки. І загалом має бути низка законодавчих ініціатив, які в найбільш критичних напрямках виправлять ситуацію», – сказав В’ячеслав Кириленко.

Під час круглого столу, який вів віце-президент НАН України Сергій Пирожков, виступали академіки, члени-кореспонденти НАН України, фахівці Інституту української мови НАН України, представники провідних вищих навчальних закладів і громадських організацій України.

У ході обговорення промовці акцентували увагу на непростій ситуації, яка склалася в мовно-культурному просторі країни, торкалися питань збереження української мови як державної в Україні та вироблення об’єктивних, неупереджених оцінок мовної ситуації в суспільстві задля координування зусиль учених і громадськості. Також фахівці окреслили можливі моделі впливу на функціонування й розвиток мов, розв’язання актуальних проблем і гармонізації та деполітизації мовного життя в Україні. Окрему увагу зосередили на функціонуванні мов у ЗМІ та рекламі.

n 1902167901 1

Професор ЖДУ Віктор Мойсієнко у виступі звернув увагу на особливості мовної ситуації на Житомирщині. Схвально була прийнята учасниками форуму інформація науковця про діяльність комісії з питань утвердження української мови як державної в Житомирській області, яка досягла несподіваного результату: Житомирська ОДА та Житомирська міська рада адресували звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України щодо функціонування та подальшого впровадження української мови як державної. Як наслідок, три основні пункти звернення житомирян – прийняти Державну програму з відродження й упровадження української мови в усі сфери державного і суспільного життя або ж відновити дію Указу Президента України № 161/2010 «Про концепцію державної мовної політики»; припинити дію руйнівного для української держави Закону «Про засади державної мовної політики» Колесніченка-Ківалова; створити в Уряді спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань регулювання державної мовної політики – були внесені до загальної резолюції та вимог учасників круглого столу до Верховної Ради.

Последнее изменение Пятница, 19/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework