×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

На Житомирському ринку - дешевшим м'ясо напевне вже не буде, бо дешевше просто нікуди

На тлі глибокої соціально-економічної кризи, в яку ще глибше занурилася Україна минулого тижня, є новина, яку за певних умов можна було б на зазвати приємною.

n 2402167961Вона стосується цін на основні продукти тваринництва. За тиждень до посту на центральному житомирському ринку свинину можна було придбати за 53-55 грн. (Ще в середині лютого мова йшла про 60-70 грн за кілограм). Пропозиція сала - від найтоншого за 15 грн до гарної підчеревини за 40. Продавці завзято зазивають людей купувати всю цю смакоту, бо, мовляв, при закупці 27 грн за кілограм живої ваги кращої ціни годі й чекати. Але в один голос зізнаються, що з багатьох причин на підвищення попиту від такої ціни не чекають. По-перше, через свою бідність жителі області давно перестали розраховувати на м'ясо як важливу складову харчового раціону. Минулого року, згідно з підрахунками експертів, на душу населення припало лише трохи менше, ніж півтора кілограма яловичини, близько п’яти кілограмів свинини та майже 19 кілограмів птиці. Українці вже давно звикли купувати не те, що їм більше смакує, а те, що доступніше за ціною. Минулого тижня сталася ще одна подія, яка суттєво вплинула на баланс попиту і пропозиції свинини, - спалах свинячої чуми в області. Офіційно небезпечне захворювання зафіксоване у Радомишльському районі, але теоретично хворі тварини могли мігрувати з будь-якої території, наприклад, Овруцького району. Як би там не було, введені карантинні заходи не обійшлися без паніки. Одні, щоб перестрахуватися і не втратити своїх свинок, почали активніше пускати їх під ніж, підвищуючи пропозицію свинини на ринках. Інші стали з острахом позирати на свіже м'ясо, не поспішаючи його купувати навіть попри невисоку ціну і переконання, що якість м'яса на ринку гарантована фахівцями. 

Не дозволяє з оптимізмом сприймати падіння цін на м'ясо й інша обставина, - невиправдано низька ціна завжди боляче б'є по українському виробнику. Господарі, особливо у приватних господарствах, починають масово різати свиней, бо утримання їх стає затратнішим - суттєво зростають у ціні корми, ліки, а прибуток від продажу лише падає. Втім, різати поголів'я почали задовго до нинішнього падіння ціни на свинину та до паніки навколо свинячої чуми. За минулий рік з домашніх тварин саме свиней жителі області вирізали найактивніше. Зрозуміло, що виробництво м'яса за таких обставин зросло мало не в півтора раза. Але поголів'я значно зменшилося - в середньому на 19 тис. голів за рік. І, схоже, відновлювати його поки що селяни не поспішають. Особливо тривожно, що активно позбуваються свиней саме у приватних господарствах, - не під силу простому селянину нині утримувати кількох хрюшок так, щоб не лише для себе, а й на продаж. Якщо говорити мовою статистики, в усіх категоріях господарств поголів'я великої рогатої худоби знизилося більш як на 3%, корів - на 6%, а свиней і взагалі  майже на 11%. 

Не втішає подібна цінова тенденція і експертів аграрного ринку, які відзначають, що свинина досягла рекордно низької ціни за останні 10 років. На сьогодні кілограм живої ваги коштує в Україні у середньому 25 грн, і ця цифра близька до собівартості. Хоча в липні вона становила 33 грн за кілограм. Тому експерти підтверджують думку продавців на Житомирському ринку - дешевшим м'ясо напевне вже не буде, бо дешевше просто нікуди.

Щодо яєць, які теж подешевшали, то серед іншого тут спрацьовує і сезонний фактор - з наближенням тепла кури почали активніше нестися. А ще ціну на яйця потягла вниз заборона на ввезення українських яєць до Ізраїлю. За собівартості 7-9 грн за десяток яєць ціна на початку року виросла до 24 грн, а зараз впала до 15-16 грн. І хоча птиці в господарствах Житомирщини за підсумками минулого року стало більше, яєць вироблено менше порівняно з попереднім роком. Тож дешевшати і далі вони навряд чи будуть. А от курятина у ціні якщо і не подешевшає, то дорожчати також не повинна.

Т.Івніна, «Єхо»

Последнее изменение Среда, 24/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework