×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Микола Томенко: Написання конституції було одним із ключових завдань української еліти практично на всіх етапах формування держави

3 березня, у 107 ауд. історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка

n 0403168124 2студентам про історію української Конституції читав лекцію відомий політик та громадський діяч, доктор політичних наук Микола Томенко.

Про це повідомляє прес-центр ЖДУ імені Івана Франка.

На початку лекції Микола Томенко презентував власний навчальний посібник «Україна: історія Конституції», присвячений висвітленню питань історії розвитку українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення. Презентована книга містить аналіз конституційних документів і характеризує суспільно-політичне життя на українських теренах.

Ідея створення такого посібника виникла, за словами автора, ще в роки його навчання в аспірантурі, відтак більшу частину матеріалу було зібрано саме тоді, а згодом опрацьовано і додано наукові коментарі. Книга охоплює усі конституційно-державні акти України від найдавніших часів до сучасності, зокрема такі, як: «Пакти й конституції…» Пилипа Орлика (1710 р.), «Начерки Конституції Республіки» Георгія Андрузького (1850 р.), Основний закон «Самостійної України» (1905 р.), текст Конституції УНР (1918 р.) тощо, а також містить докладний аналіз та коментарі до наведених документів. Автор видання намагався простежити динаміку, закономірності розгортання та специфіку змін конституційних процесів в Україні та їхній безпосередній вплив на державотворчі процеси.

«Досліджуючи історію українських конституцій, а також контексти, у яких вони народжувались, – зауважив доктор політичних наук Микола Томенко, – можна дійти висновку, що написання конституції було одним із ключових завдань української еліти практично на всіх етапах формування української держави».

n 0403168124

Відтак, під час лекції автор поділився власними міркуваннями щодо сучасного стану конституційного процесу в Україні, зокрема наголосив, що формування конституції в нашій державі радше має політичний характер, ніж суто правовий, тому такий державний документ повинна укладати група фахівців, віддалена від політичних процесів у країні. Звернув увагу франківців  на перспективи земельного поділу, зміну гімну і перевертання кольорів державного прапора. Також під час лекції науковець зосередився  на невластивих для  української мови і традиції термінах, зокрема «поселення», «префект» тощо.

На завершення лекції  Микола Томенко охоче відповів на питання студентів та презентував ще один цікавий проект –  «Український щорічник» або «Щоденник ділового українця», що  допомагає відкривати Україну. «Український щорічник» громадський і політичний діяч Томенко укладає вже вшосте. Проте цього року він червоного кольору і з великим тризубом на палітурці, присвячений 25-річчю незалежної України, діячам культури України та архітектурним дивам. Традиційно на кожній сторінці щорічника є графа «Що я зробив для України». Цю графу  гість порадив студентам заповнювати обов’язково, аби на схилі літ можна було легко написати книгу про власне життя.

Також Микола Томенко передав до університетської бібліотеки компакт-диски, що стали результатом мистецького проекту Фонду Миколи Томенка «Справедлива країна», спрямованого на популяризацію української культури на теренах нашої держави та у світі загалом.

n 0403168124

Зауважимо, що для майбутніх істориків ЖДУ імені Івана Франка зустріч була знаковою, адже 2016 рік Указом  Президента України  № 63/2015 від 09.02.2015 р.  оголошено роком Михайла Грушевського – видатного науковця і державотворця УНР.

Последнее изменение Пятница, 04/03/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework