На Житомирщині зростає кількість захворювання на ботулізму

Лише впродовж травня 2016 року з підозрою на ботулізм в Україні було госпіталізовано 10 осіб, троє з них померли.

За результатами санітарно-епідеміологічного розслідування кожного зареєстрованого випадку з’ясовано, що причиною захворювання 7 осіб, серед яких є 10-річна дитина, було вживання соленої в’яленої або копченої річкової риби, виготовленої в домашніх умовах.

Про це повідомляє ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

На Дніпропетровщині, після вживання карася непатраного в’яленого, приготовленого в домашніх умовах, жінка померла на 6 добу після госпіталізації. Ще один летальний випадок після вживання карася соленого зареєстровано на Чернігівщині.

Три випадки ботулізму пов’язані із вживанням м’ясних консервів, виготовлених у побуті, два з них зареєстровано у м. Житомирі, на жаль, один з летальним наслідком.

Останнім часом в домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція являє величезну небезпеку зараження токсином ботулізму, особливо непатрана риба. Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже заражена токсином продукція не має видимих ознак.

З метою застереження громадян від небезпеки вживання продукції, зараженої токсином ботулізму ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» закликає дотримуватись основних правил профілактики:

– При приготуванні консервованих, солених, копчених та в’ялених страв – суворо дотримуйтеся технології приготування!

Варто пам’ятати, що в домашніх умовах надзвичайно важко створити умови, що повністю знищують клостридії ботулізму. Тому рекомендуємо взагалі відмовитися від домашнього копчення, в’ялення та соління риби.

– Не вживайте продукцію сумнівної якості та невідомого походження!
– Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.

Довідково: Ботулізм – це отруєння організму, що викликається токсином ботуліну, який продукується бактерією Clostridium botulinum. Токсин ботуліну є найтоксичнішим з усіх відомих бактеріальних токсинів. Спори цих бактерій досить поширені в об’єктах навколишнього середовища, особливо в ґрунті, воді, рибі. Вони надзвичайно стійкі до факторів навколишнього середовища і витримують дію високих температур впродовж годин. Лише кип’ятіння сировини протягом 30 хвилин під тиском сприяє знищенню спор бактерій ботулізму та руйнуванню токсину. Особливістю бактерій ботулізму є те, що вони добре розвиваються і розмножуються в умовах відсутності кисню та низькому кислотному середовищі. Тобто консерви, особливо з низьким вмістом кислот, є дуже добрим середовищем їх існування.

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

То ж будьте пильними.

У випадку появи симптомів ботулізму – негайно звертайтеся по медичну допомогу!

 

 

Последнее изменение Четверг, 09/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework