×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Чому загинув учасник АТО: вбили у підрозділі чи «впав на умивальник»?

31 травня, близько 11¬ої години, у Головному військовому клінічному госпіталі м. Києва унаслідок важкої черепно-мозкової травми помер 32-річний військовослужбовець із с. Лопатичів Олевського району Ігор Петрович Тимощук. 

Він проходив військову службу у військовій частині польова пошта № 4126, дислокованій у с. Семиполках Броварського району, що на Київщині.
Про дивні обставини його загибелі вперше повідомив на своїй сторінці у Facebook депутат Житомирської обласної ради, журналіст і блогер Олександр Ніколайчук. Він, зокрема, написав: «рідні покійного чоловіка стверджують, що його жорстоко побили у військовій частині, в результаті чого він і помер. Проте у самій військовій частині, яка намагається сховати правду, стверджують, що рядовий «випадково впав на умивальник». За словами батька загиблого Петра Макаровича, Ігоря й раніше били у військовій частині, навіть була відкрита кримінальна справа, але її пізніше «зам’яли».
Юрист і правозахисник Олена Розвадовська на своїй сторінці у Facebook повідомила, що «військовослужбовець І.П.Тимощук — не перший, хто помер у госпіталі від подібних численних забоїв і травм. Більше того, «з перебитою барабанною перетинкою Ігор потрапив до госпіталю попереднього разу. Після цього випадку, сказавши брату Вадиму, що він ще хоче пожити, Ігор не повернувся до частини», — зазначає О.Розвадовська.
У коментарі «Інформатору» вона повідомила, що після того, як Ігор Тимощук не повернувся до частини, військова прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом самоправного залишення ВЧ (стаття 407 Кримінального кодексу України) і забрала його на допит. Після цього чоловіка знову відвезли до військової частини. А згодом рідним повідомили, що їхній син «упав на умивальник» і помер. За словами Олени, військова прокуратура Центрального регіону України усіма можливими методами відмовляла у прийнятті заяви від батька Ігоря, але зрештою там усе ж були змушені її зареєструвати.
Батько загиблого Петро Тимощук розповів, що його син був призваний у ході четвертої хвилі мобілізації, не раз був у зоні АТО. Саме через побиття у підрозділі, вважає батько, Ігор часто лежав у госпіталі.
«У нього був конфлікт із ротним. Його там збивали, побили селезінку, ребра, але він нікому не скаржився, і мені нічого не розповідав. Це так з ним проводили «роз’яснювальну роботу». Коли його черговий раз побили, у нього луснула барабанна перетинка, він лежав у госпіталі. Виписали його 5 квітня. Також на свою адресу він отримав погрози, мовляв, як тільки повернеться до частини, то його уб’ють. Це конкретні слова Ігоря. Тож він побоявся і поїхав додому. До 27 травня знаходився вдома. Але до нас приїхали з військової прокуратури Дарницького району столиці, а також дільничний і забрали сина в Київ. Він був на зв’язку, дзвонив і розповідав, що перебуває в Києві, у прокуратурі, а потім його забрали в частину. Там його знову сильно побили, розбивши голову. У комі він лежав у госпіталі 28 травня. А вони там, у госпіталі, говорять, що це в нього нібито епілепсія була, і він упав… Він ніколи не хворів на цю хворобу. Кажуть, що він вживав алкоголь. Я питав у лікаря з реанімації, чи є в нього ще якісь травми, окрім травми на потилиці, від якої він помер, а він відповів, що під оком — великий синець, на грудях — гематома. Можливо і ще щось є, але нас до сина не пускали...» — розповів П.Тимощук.
Про часті побої Ігор скаржився молодшому на два роки брату Вадиму, який проживає у Бучі. Він, зокрема, розповів:
— За вказівкою нібито командира роти його затягували у підвал і «перевиховували». Зламали ребра, порвали барабанну перетинку — він оглух на одне вухо. За що били — не знаю, була у них якась конфліктна ситуація. Коли його виписали після побиття, він приїхав до мене в гості у Бучу. Це було 5 квітня. Я радив звернутися до правоохоронних органів. А в частині йому погрожували. Вимагали, щоб засвідчив, що нібито «підсковзнувся, упав…». Говорили прямо: «Ми тебе уб’ємо». А він мені відповів: «Поїду додому — хочу ще трохи пожити…».
У військовій частині, де служив наш земляк, інформацію про побиття спростовують і твердять, що чоловік хворів на епілепсію, вживав спиртні напої. Помер він у військовому шпиталі, лікарі можуть назвати причину смерті військовослужбовця. У нього були напади епілепсії і тому його направили лікуватися у госпіталь. Справа в тому, що його притягали до відповідальності за вживання спиртних напоїв, про це складались адмінпротоколи. Він раніше лікувався у шпиталі, і не повернувся у розташування військової частини. Його розшукували правоохоронні органи. Прокуратура веде слідство за фактом самоправного залишення місця служби, неповернення зі шпиталю. Батько про це все знав, — що він хворий і вживав спиртні напої, то чому ж він не вживав ніяких заходів, не лікував сина? Чому не повідомив про перебування сина вдома до правоохоронних органів? Перший напад у нього відбувся в їдальні, всі бачили, як він упав; коли впав удруге, в екстреному варіанті Ігоря госпіталізували. «Лікарі встановлять, у чому причина. Неприємно, що людина втратила життя», — так відповіли у військовій частині.
Як повідомив адвокат Віктор Пальнюк, який представляє інтереси Тимощуків, відповідно до висновків судмедексперта, смерть І.Тимощука настала в результаті черепно¬мозкової травми з переломом кісток черепа і крововиливом. За його словами, нині невідомо, коли і в якому місці він отримав таку травму. Остаточну крапку в цій сумній історії, варто сподіватися, поставить слідство. Зрозуміло, якщо буде об’єктивним і неупередженим.


Джерело: Житомирщина

Последнее изменение Пятница, 10/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework