Віталій Мельничук: Щоб встановити прапор над самою міськрадою, нам довелося боротися. ФОТО

Рівно 26 років тому над Житомирською міською радою замайорів синьо-жовтий стяг. Сьогодні, 13 червня, житомиряни зібралися для того щоб відсвяткувати таку визначну для багатьох річницю.

Участь у заході взяли співробітники установи та їхні колеги з ОДА й облради, активісти, представники громадськості, нинішній міський голова Сергій Сухомлин та міський голова Житомира у 1990-1992 роках Віталій Мельничук.

13 червня 1990 року над будинком Житомирської міської ради після 70-річної перерви замайорів синьо-жовтий український національний прапор - за рік і два місяці до дня проголошення Незалежності України.

Житомир став четвертим - після Тернополя, Івано-Франківська і Львова - обласним центром України і першим містом у Наддніпрянській - «Великій» Україні, де використання національної символіки було узаконено спеціальним рішенням міської Ради і над будинком якої, поряд із прапором тодішньої Української РСР, всупереч жорстокому тиску правлячої КПСС і всієї партійно-державної машини, було встановлено прапор майбутньої незалежної України.

«Хлопці ще 24 травня принесли у міськраду прапор і ми його поставили біля бюсту Леніна. Робітники попросили трохи часу, щоб підготувати дах будівлі до встановлення і підняття прапору. Вже 13 червня о 23.00 ми підняли наш прапор над Житомиром. До цього було рішення міськради про те, що в місті можна використовувати державну символіку – прапор, герб, гімн, але саме за те, щоб встановити прапор над самою міськрадою, нам довелося боротися», - розповів Віталій Мельничук.

 

 

 

Последнее изменение Понедельник, 13/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework