×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Ігор Сабадаш: «Присвятив життя сільській медицині. Не шкодую»

Депутат обласної ради, головний лікар Любарської центральної районної лікарні Ігор Сабадаш.

Депутат обласної ради Ігор Сабадаш очолює колектив Любарської центральної районної лікарні майже два десятки років. Розпочав працювати тут після закінчення медичного вузу завідуючим хірургічним відділенням.
Свого часу, навчаючись у Чернівцях в ординатурі, Ігор Іванович міг порівняти роботу обласних і районних медичних установ. Добре усвідомив, що в сільській місцевості за відсутності сучасного обладнання, розгалуженої мережі буде дуже важко. За словами головного лікаря й нині медичним працівникам, котрі працюють «на сільській ниві», — не солодко. У медичній реформі, яку, безумовно, потрібно проводити, не до кінця враховано думку людей у білих халатах, котрі за невелику зарплатню трудяться у районних лікарнях, амбулаторіях, фельдшерсько-акушерських пунктах. На переконання головного лікаря, не можна приймати важливих рішень, розраховуючи на те, що проблемні питання якось вирішаться потім самі по собі.
— У Києві повинні нас почути, — вважає Ігор Сабадаш. — Ми також зацікавлені в тому, щоб охорона здоров’я була високоякісною. Реформування ж галузі повинне бути продуманим. Ці питання постійно порушуємо на сесіях обласної ради. Стараємося пояснювати керівництву, що при прийнятті якихось рішень потрібно враховувати і рівень життя людей, і кадровий потенціал, і, нарешті, сільські дороги. Так, свого часу в районах створили центри з надання первинної медико-санітарної допомоги. А, можливо, їх і не треба було створювати. Ми, наприклад, такий центр знову приєднали та зробили окремим підрозділом райлікарні. Але, не виключено, що невдовзі нас знову роз’єднають. Ситуація — не проста. У нас в районі є 35 фельдшерсько-акушерських, акушерських пунктів, амбулаторій. Із районного бюджету лише на обслуговуючий персонал спрямовувалося понад 700 тисяч гривень на рік.
Ігор Сабадаш налаштований у своєму районі та селах створити комфортні умови для медперсоналу, відвідувачів медичних установ. Звертається за допомогою до сільських голів. Як керівник, депутат обласної ради, докладає зусиль, зокрема, щоб у приміщеннях усіх ФАПів були встановлені металопластикові вікна, нові двері.
— Неважко зрозуміти, яке то лікування у холодному приміщенні, — говорить Ігор Іванович. – Якщо раніше у нас практично у 100% фельдшерсько-акушерських пунктів для опалювання використовувався газ, то нині, через перехід на альтернативні види палива, потрібен кочегар. Він поки розтопить, поки приміщення прогріється… Там уже треба й додому збиратися. Газ — інша справа.
Ігор Іванович розповів про те, що в лікарні немає відділення, де б не було зроблено ремонт. 7,5 тисячі метрів квадратних даху перекрили єврорубероїдом, замінили меблі; практично в усіх відділеннях за підтримки благодійних організацій встановили багатофункціональні ліжка. Нещодавно встановили нове ендоскопічне обладнання японського виробництва. З обласного бюджету спрямовано 300 тисяч гривень на придбання обладнання для пологового відділення.
— Моя мета полягає в тому, щоб забезпечити районну лікарню новим медичним обладнанням, поліпшити її матеріально-технічну базу загалом, — говорить Ігор Іванович. — Незалежно від форм і способів реформування медичної галузі, це добро нікуди не дінеться, служитиме хворим землякам. Ми ефективно співпрацюємо з обласними та районними органами влади. У цьому році на 100% «закрили» захищені статті. На сесії районної ради нам виділили 400 тисяч гривень на програму з придбання медичного обладнання. За рахунок Фонду регіонального розвитку на суму близько двох мільйонів гривень плануємо утеплити фасад поліклініки, замінити у відділенні стаціонару вікна з північного боку.
Ігор Іванович розповів, як, зважаючи на те, що люди часто просто не мають грошей на лікування, депутати й медики стараються допомагати. З районного бюджету додатково було спрямовано 600 тисяч гривень на придбання медикаментів. Цього недостатньо, але вистачить для того, щоб на деякий час поліпшити ситуацію з наданням невідкладної медичної допомоги, обстеженням людей, забезпеченням онкохворих знеболювальними. Учасників антитерористичної операції тут лікують повністю за рахунок районного бюджету. Опікується лікарня й родинами бійців, котрі знаходяться у зоні АТО.
— Нині у нас працюють близько 500 людей, — розповідає Ігор Сабадаш. — Колектив — згуртований. Із лікарськими кадрами, за винятком середнього медичного персоналу, проблем немає. У нас дуже раді молодим спеціалістам. Вимагаю ж від підлеглих головного: щоб вони завжди по-людськи ставилися до пацієнтів.


Джерело: Житомирщина

Последнее изменение Пятница, 17/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework