×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Анотований перелік перейменованих у 2016 році вулиць (О-М)

У Житомирі перейменували 120 вулиць. Для зручності містян нещодавно у міській раді презентували буклет-схеми зі змінами в топоніміці і туристичною інформацією міста.

Нагадаємо, що відповідно до закону про декомунізацію, у нашому місті створено Топонімічну комісію, яка займається питаннями перейменування топонімічних об'єктів.
Пропонуємо вам анотований перелік перейменованих у 2016 році вулиць (О-М), нові назви та коротке пояснення.

Вул. Огурцова – вул. Довжицька, за назвою рычки Довжик, що протыкаэ з однойменного міського масиву.
Вул. Олександра Байка – вул. Нобелівська, за історичною назвою провулка, в якому знаходилось Житомирське відділення нафто торгової фірми знаменитої шведської родини – вчених, підприємців, меценатів Нобелів.
Вул. Орлова – вул. В'ячеслава Липинського, українського вченого-політолога, дипломата, засновника ідеї націократії (навчався в Житомирі).
Провул. Орлова – провул. Володимира Менчиця, етнографа, фольклориста, організатора перших українських друкарень (в т.ч. і в Житомирі, і в Бердичеві), рідного дядька Михайла Грушевського.
Вул. Островського – вул. Св. Іоанна Павла ІІ, який під час офіційного візиту в Україну, планував побувати і в Житомирі – центрі найбільшої в Україні католицької діє цезії, але на заваді став Московський патріархат.
Провул. 1-й Островського – провул. Полковника Петра Болбочана, трагічна постать часі Українських визвольних змагань; в роки УНР неодноразово визволяв Житомир від більшовиків.
Провул. 2-й Островського – вул. Родини Гамченків, неподалік мешкала родина, що дала Україні і відомого вченого-археолога, дослідника древнього Житомира – Сергія Спиридоновича, і борця за незалежну Україну, полковника Армії УНР, знищеного за це більшовиками – Євгена Спиридоновича.
Вул. Перша Партизанська – вул. Добровольчих Батальйонів, бійці яких беруть участь у обороні України від московської агресії.
Вул. Петровського – вул. Професора Кравченка, визначного українського вченого-етнографа, який жив і працював у Житомирі.
Вул. Піонерська – вул. Радивілівська, компасний історичний топонім за назвою міста на Волині.
Провул. 1-й Піонерський – провул. Володимира Сосюри, українського поета, курсанта Юнацької школи УНР (див. інформацію про вул. Генерала Всеволода Петріва).
Провул. 2-й Піонерський – провул. Олени Левчанівської, української громадської діячки на Волині.
Провул. 3-й Піонерський – вул. Симона Петлюри, провідника УНР та Армії УНР, що неодноразово бував у Житомирі, брав участь у його звільненні від більшовиків.
Провул. 4-й Піонерський – провул. Юліана Мовчана, лікаря, публіциста, земляка, відомого українського культурного діяча в діаспорі.
Провул. 5-й Піонерський – провул. Скульптора Вітрика, який багато років творив і помер у Житомирі.
Провул. 6-й Піонерський – провул. Михайла Клименка, знаного поета, який творив і помер у Житомирі.
Провул. 7-й Піонерський – провул. Павла Кольченка, загиблого в боях під Крутами, нашого земляка.
Провул. 8-й Піонерський – провул. Миколи Чечеля, державного і політичного діяча УНР, випускника 1-ї Житомирської чоловічої кгімназії, нашого земляка.
Провул. 9-й Піонерський – провул. Покровський, через розміщення на ньому резиденції Житомирсько-Овруцької єпархії УПЦ КП.
Провул. 10-й Піонерський – провул. Христофа Барановського, міністра фінансів УНР, нашого земляка.
Проїзд Піонерський – проїзд Августа Іллінського, графської родини, уродженців Житомирщини.
Провул. Піонерських Таборів – провул. Політехнічний, через близькість Технологічного університету.
Вул. Пролетарська – вул. Скульптора Олішкевича, місцевого митця, автора численних пам'ятників у Житомирі та на Волині.
Провул. 1-й Пролетарський – провул. Максима Залізняка, легендарного борця за волю українського народу, загони якого воювали з утискувачами і на Житомирщині.
Провул. 2-й Пролетарський – провул. Закам'янський, за історичною назвою місцевості.
Провул. 3-й Пролетарський – провул. Садибний, за характером забудови.
Вул. Маршала Рибалка – вул. Тараса Бульби-Боровця, легендарної постаті в організації боротьби з нацистськими і більшовицькими окупантами в роки Другої світової війни на теренах Житомирщини, лідера анклаву на окупованій Житомирщині – т. зв. «Олевської республіки», непідкореної нацистами і «совєтами».

Перша частина «Анотований перелік перейменованих у 2016 році вулиць (А-Г)».
Друга частина «Анотований перелік перейменованих у 2016 році вулиць (Д-К)».
Третя частина «Анотований перелік перейменованих у 2016 році вулиць (М-Л»). 

Последнее изменение Вторник, 26/07/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework