Викладач ЖДУ імені Івана Франка - серед авторів нового Державного стандарту освіти

Днями у м. Сулеювек (Польща) завершився семінар для авторів нового Державного стандарту, організований Центром Розвитку Освіти у співпраці з Львівським Обласним Інститутом Післядипломної освіти. 

Учасником від Житомирського державного університету імені Івана Франка стала завідувач кафедри англійської мови з методиками викладання в дошкільній та початкові освіті професор Інна Самойлюкевич, яка пройшла попередній конкурсний відбір до команди Нової Української школи, - повідомляють у прес-центрі ЖДУ імені Івана Франка.
Семінар проходив у формі тренінгів у обсязі 62 годин, спрямованих на підвищення кваліфікації розробників Державного стандарту. Програма заходу професійного розвитку передбачала уточнення понять ключових компетентностей, формулювання загальних і конкретних цілей стосовно кожного шкільного предмету та окреслення рекомендованих умов упровадження Державного стандарту як інструменту зміни у школі.
Завдання групи авторів полягало в ознайомленні з опрацьованою експертами під час першої дії концепцією держстандартів. Поглиблений аналіз запропонованих рамкових умов, яким повинен відповідати цей документ, допоможе розробити докладні принципи нового держстандарту. У зустрічі також взяли участь представники групи експертів –авторів концепції. Важливим елементом формування ідентичності авторів держстандарту стало розмірковування над роллю автора держстандарту, в тому числі й етичного аспекту виконання цієї ролі.
Під час зустрічі організатори проекту подбали й про практичний аспект підготовки авторів для написання держстандарту. Відтак, група авторів визначила відмінності між держстандартом, шкільною програмою і екзаменаційними стандартами, а також між адресатами цих документів і їх очікуваннями; "стиль написання" для кожного з видів документів; рівень деталізації записів; обговорили відношення і можливі наслідки невідповідності між документами. Під час занять автори удосконалювали навички дидактичної транспозиції, використання операційних дієслів, оцінки часу і визначення умов реалізації вимог.
Здобуті під час зустрічі знання та вміння дозволять авторам підготувати послідовний програмовий та організаційно-виховний процес, описаний в держстандарті для окремих предметних галузей.
Нагадаємо, що польсько-український проект «Нова Українська школа», що здійснюється у 2016-2018 роках в рамках програми польського співробітництва для розвитку Міністерством закордонних справ Республіки Польща, набуває обертів. Мета проекту — запровадження структурних змін в системі загальної середньої освіти, зокрема збільшення тривалості старшої школи до трьох років, її відокремлення та забезпечення умов для реалізації профільного навчання учнів старших класів. Наразі реалізовано два етапи проекту з восьми.
Оскільки важливим кроком до успіху запроваджуваної реформи є інформування суспільства, то на четвертому етапі розпочнеться створення "Зошитів реформи". Перший випуск таких зошитів розробить команда фахівців з МОН України. Зошит буде містити точну, конкретну інформацію стосовно загальних засад реформи, зокрема й реформи структури школи та змісту, а також графік запровадження конкретних змін. Також у Зошиті буде описано співпрацю, допомогу та участь польських партнерів та джерела фінансування реформи, в тому числі внесок Програми співпраці для розвитку – «Польської допомоги». Зошит буде видано тиражем 5 000 прим., які будуть надіслані до шкіл України. Крім того, Зошит в електронній версії буде розміщений на сайтах МОН України, інститутів підвищення кваліфікації вчителів, платформі проекту.

Последнее изменение Понедельник, 19/09/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework