Коростишівський санаторій "Тетерів", у якому проживає півтори сотні переселенців, можуть відключити від енергопостачання

За словами начальника Коростишівського РЕМу Євгенія Змеула, борги переселенців за електроенергію зростають і нині вже досягли суми у півмільйона гривень.

Серед жителів "Тетерева" є ті, хто платить за використану електрику, однак вистачає і тих, хто не платив і не збирається цього робити. Тож представники компанії "Житомиробленерго" хочуть детально вивчити платіжки і прийняти відповідні міри: "Ми заключили договір, однак ДП "Санаторій "Тетерів" умови цього договору не виконує і не сплачує нам за використану електроенергію.

Станом на 25 жовтня цього року заборгованість становить 472 тисячі гривень. За жовтень місяць було спожито 104 тисячі гривень. Сплачено – нуль. Заборгованість має тенденцію до зростання, тож ДП "Санаторій "Тетерів" попереджений про відключення", – пояснив Євгеній Змеул.

Розбиратися з проблемою на місці поїхав радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб у Житомирській області Олександр Янко.

За його словами, ситуація є незрозумілою, адже держава платить переселенцям, у тому числі, і грошову допомогу за проживання, і компенсацію за оплату комунальних послуг: "Є у нас також Постанова Кабінету Міністрів №505 від 2014 року, за якою 151 особі (переселенцям, які живуть в санаторії "Тетерів" – при.ред.) призначена щомісячна адресна допомога.

Згідно даних департаменту соціального захисту населення щомісяця ця 151 особа отримує певну суму. Ця сума періодично змінюється, але за серпень, наприклад, 205 тисяч гривень 151 особа отримала; у вересні – 207 тисяч гривень. Тобто, якби вони направляли ці кошти на сплату комунальних послуг, в принципі, цієї заборгованості у них не було б".

Переселенці скаржаться на те, що мають платити за електрику вдвічі більше, ніж усе інше населення області – це при тому, що їм доводиться опалювати житло електроприладами і готувати їжу на електроплитах.

Дійсність така, що санаторій є юридичною особою, тож, платить за електроенергію за відповідними розцінками – понад 2 грн. за КВт. Голова координаційної ради жителів санаторію – переселенець з Донецька Микола Лисенко – каже, що вирішення цього складного питання потребує участі і сприяння обласної та районної влади.

Однак з їх боку поки що немає реакції: "Ви ж знаєте, який непорядок з цими комунальними послугами по всій країні. А тут – то й особливо. Чому? Тому що за великим рахунком питання переміщених осіб не вирішується, не вирішується і проблема комунальних платежів. А ми – громадяни України і ми маємо право на всі законні (пільги – прим.ред.).

Тут для того, щоб сплачувати компослуги, треба, щоб ці самі компослуги були чітко означені. Щоб люди, які мають право на субсидії, могли їх оформити. Так ось, якби ви приїхали сюди з робочою місією, а не з пресою, ми з вами сіли б і я вам розказав би всі ті нюанси і тонкощі, які є".

Радник Мінсоцполітики Олександр Янко проінспектував умови проживання переселенців, поспілкувався з мешканцями санаторію на предмет вирішення інших нагальних проблем. Однак, по факту, питання з відключенням електроенергії лишилося відкритим і, ймовірно, найближчим часом буде загострюватися.

Последнее изменение Среда, 26/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework