«Найапетитніші» пам’ятники України: монумент українському салу, ніжинському огірочку, деруну, галушкам, чорниці, кавуну і помідору

А ви знаєте про те, що в Україні є чимало незвичайних і оригінальних пам’ятників їжі? Серед них цілком імовірно може виявитися і монумент вашимулюбленим ласощам. Гастрономічна подорож починається!

Памятники салу
Пам’ятників офіційниму українському наркотику, салу, в Україні цілих два. Один з них знаходиться в місті Ромни, що на Сумщині. Він навіть оригінально підписаний: «Свині – від вдячних роменців». Монумент симпатичною усміхненої свинки відкрили ще 1 квітня 2000 під час Першого всеукраїнського гумористичного фестивалю «Любителів сала». Він знаходиться в одному з найстаріших дендропарків країни – Роменському парку, якому вже майже 130 років. Ідея його створення належить екс-градоначальнику Ромен Віктору Стрельченко. Він загорівся думкою зведення пам’ятника свині після того, як дізнався про результати розкопок археологів, які виявили останки свиней в Ромнах на місці колишніх осель часів татаро-монгольського ярма. Так свиня врятувала місцеве населення від голодної смерті – монголи відбирали у людей все, крім поросят, бо за релігійними переконаннями свинину в їжу не вживають.
Другий пам’ятник салу встановили на відрізку траси Київ-Одеса в Ульянівському районі Кіровоградської області біля ресторану головного «салолюба», який навіть оспівав національний продукт у своїй творчості, Михайла Поплавського. Він став ініціатором та ідейним натхненником установці монумента завзятою усміхненої свинці, який був відкритий в 2011 році. Поплавський твердо впевнений, що сало є офіційною валютою України та рівноцінно золоту, до того ж, воно позитивно впливає на розумові здібності українців. Словом, одна користь!
Пам’ятник галушці
Знаходиться в Полтаві. Розташований на Соборній площі на Івановій горі поблизу з однойменним рестораном. Його відкрили до чергової річниці з дня народження Миколи Гоголя – 1 квітня 2006 році.

У своєму творі «Вечори на хуторі біля Диканьки» він буквально оспівав цю традиційну українську страву, яку із захватом поглинав товстий Пацюк. Монумент являє собою миску велетенських розмірів з 12-тьма бетонними галушками та велику глибоку ложку, що імітує дерев’яну, яка лежить на імпровізованому українському рушнику. Тут щорічно проводять Свято галушки, який зазвичай відзначають наприкінці червня.

 

 

Пам’ятник деруну
Знаходиться в Коростені Житомирської області. Його урочисто відкрили в жовтні 2009 року під час святкування другого Міжнародного фестивалю дерунів. Він являє собою макітру з апетитними гранітними дерунами, встановлену на постаменті з граніту, який видобувається тут же в Коростенському районі.
На монумент не витратили жодної копійки бюджетних грошей – коштів на встановлення зібрали небайдужі мешканці міста. До слова, за рік до відкриття пам’ятника на Святі деруна був встановлений рекорд України – дерун, вагою 118 кг., На приготування якого пішло 100 кг. картоплі. Спробувати улюблені ласощі українців змогли всі бажаючі – голодним ніхто не залишився.
Памятник кавуну
На набережній міста Гола Пристань Херсонської області він з’явився ще в 2008 році. Він був встановлений під час проведення щорічного фестивалю «Український кавун – солодке диво», який святкують тут починаючи з 2002 року.
А в 2013 році по сусідству з кавуном «дозріла» диня. Влітку поточного року в Голій Пристані постійну прописку отримав ще один монумент-символ краю – Пам’ятник гарбузу. Мер міста Анатолій Негра обіцяє, що на досягнутому зупинятися не збирається, і має намір наступного року відкрити Пам’ятник помідору.

 

 

 

Памятник помідору

Знайдете його на центральній площі міста Кам’янка-Дніпровська, що в Запорізькій області. Місцеві жителі називають це стиглий смачний овоч своїм годувальником тому, що цей регіон спеціалізується на вирощуванні помідорів. Величезний помідор вагою 600 кг. з’явився тут у 2009 році. Виглядає він настільки апетитно, що неможливо пройти мимо і не сфотографуватися.До речі, пам’ятник огірку в Україні також є і присвячений він хрусткому ніжинському огірочки. Встановили скульптуру, звичайно ж, в місті Ніжин на Чернігівщині. Ініціатором створення такого незвичайного монумента став «Ніжинський консервний завод», який, починаючи з 1927 року, виробляє неймовірно смачні консервовані огірочки. Урочисте відкриття скульптури відбулося в 2005 році. Пам’ятник являє собою невеликий льох з бочкою для солінь зверху, яку вінчає апетитний овоч.

На Закарпатті в селі Гукливий вирішили увічнити корисну і смачну ягоду – чорницю. Цей край називають столицею чорниці, адже село Гуклив розташоване у підніжжі гори Великий Верх, де знаходяться найбільші в Україні плантації цієї ягоди. Пам’ятник чорниці тут встановили в 2010 під час святкування фестивалю «Верховинські афени». До речі, на місцевому діалекті чорницю називають «Афина».

 

Джерело: weloveua.com

Последнее изменение Четверг, 27/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework