Таємничі підземелля: Що приховує історичний Житомир? ВІДЕО

Уже впродовж декількох десятиріч по Житомиру ходила легенда, буцімто все місто пронизане підземними потаємними ходами. Правда це чи ні вияснилось лише восени цього року, коли під час ремонтних робіт на вулицях міста під землю провалився трактор. Як виявилось, машина провалилася у підземний тунель.

 Знахідка збентежила все місто: краєзнавці, археологи, історики обговорювали походження таємничого підземелля. Міський голова Сергій Сухомлин спростував всі здогадки одним простим поясненням – це підвальне приміщення будинку:
«Краєзнавці кажуть, що до Другої світової війни стара забудова розташовувалась ближче до проїжджої частини. Після війни ніхто не відновлював зруйновану історичну забудову. Нові будинки та дороги зводилися на підмурках колишніх будівель. Як правило, такі будинки мали просторі підвальні приміщення. Саме у такий підвал і провалилася техніка, яка працює зараз у центрі», - написав на своїй сторінці у Facebook Сергій Сухомлин.
Місто Житомир відразу стало центром уваги археологів з інших міст.Вже протягом тижня у самому центрі Житомира київські та місцеві археологи проводять археологічні розкопки. Дослідження проводять відповідно до карти, яку склали за допомогою георадару.
Археологи розповідають, що дані розкопки є лише розвідковими й проводяться для визначення ймовірного знаходження артефактів, які розкажуть більше про Литовсько-польський період не тільки Житомирщини, а і всієї України. Самі ж розкопки із залученням студентів-істориків Житомирського державного університету ім. І. Франка плануються на наступний рік.
Під час розкопок археологи знайшли срібні монети, старовинне кресало, люльку, але найцікавішим відкриттям став підземний хід, який знаходився на глибині 60 см поблизу Кафедрального собору святої Софії. Підземна конструкція укріплена та має арки.

Згодом експерти виявили характерні порожнечі для підземелля і на початку алеї за будинком правосуддя. Копнувши глибше, знайшли хід, який, можливо, об'єднував місцеві підземні ходи.
Водночас, археологічні розкопки почались і у нещодавно виявленому тунелі поблизу автодорожнього коледжу. Експерти вважають, що тунель на Великій Бердичівській та ходи на Замковій горі сполучені між собою.
Як розповіли археологи, у найближчий час знайдені тунелі будуть законсервовані, для того щоб житомиряни та гості міста могли заглянути в історію міста. А доки експерти запрошують охочих долучитися до розкопок і допомогти.

Последнее изменение Пятница, 28/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework