Староста — нова людина на селі

У зв’язку з втіленням у життя децентралізації в Україні та, зокрема, в нашій області, люди почали цікавитися питаннями, пов’язаними цим процесом. Багатьох, наприклад, цікавлять старости, котрі працюватимуть у селах об’єднаних територіальних громад: які їхні обов’язки та функції?

Адже для нас посада старости є новою. На цю тему Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України» підготувала серію цікавих матеріалів.
— Хто такий староста й для чого він потрібний?
— Староста — це лідер, якому громада села висловила свою довіру. Староста — нова посадова особа місцевого самоврядування, створена для того, щоб інтереси всіх жителів сіл в об’єднаних територіальних громадах були належним чином представлені. Щоб соціальні, побутові та інші проблеми мешканців села були задоволені, а актуальні питання місцевого значення вирішувалися швидко, відкрито, зрозуміло. Староста є представником інтересів жителів села/селища перед владою об’єднаної громади, здійснює взаємозв’язок між владою та громадою села.
Староста має робоче місце на території села або одного з сіл, де він обирався. У нього — чіткий графік роботи, зручний для жителів. Він організовує заходи у селі, відслідковує проблеми громади та пропонує варіанти їх вирішення. Також він відповідає за активізацію громади у прийнятті рішень, працює з місцевими громадськими об’єднаннями.
— Чи всі населені пункти матимуть свого старосту?
— Рада об’єднаної громади вирішує сама, у яких селах/селищах будуть старости. Може бути один староста на декілька сіл, а може в населеному пункті взагалі не бути старости. Відповідно до законодавства, старости не має в адміністративному центрі громади.
— На який термін обирається староста?
— Староста обирається на строк повноважень ради, тобто на 5 років. Але це за умови, якщо не буде призначено позачергових виборів.
— Чи може балотуватися на посаду старости житель іншого населеного пункту чи переселенець без місця реєстрації?
— Може. Відповідно до законодавства, головне, щоб кандидату на день голосування виповнилося 18 років, він був дієздатним і не мав непогашеної або не знятої судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, або злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину.
— А жителі села/селища можуть впливати на рішення ради стосовно наявності чи відсутності старости?
— До ради об’єднаної громади люди мають право звернутися з такими вимогами. Але це не означає, що рада обов’язково повинна врахувати їхню думку.
— Які функції у старост?
— Оскільки староста є посадовою особою місцевого самоврядування, то на нього поширюється дія законів «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про засади запобігання і протидії корупції».
По¬-перше, староста представляє інтереси мешканців села/селища в центрі громади. Для цього він має робоче місце у населеному пункті, де його обрали, регулярно веде прийом громадян. Староста вважається членом виконавчого комітету ради, а тому постійно їздить до центру громади. Під час поїздок він інформує владу про проблеми жителів (зачитує тексти заяв і звернень громадян), вимагає їх якнайшвидшого вирішення тощо.
Окрім того, староста повинен брати участь у розробці бюджету об’єднаної громади. Зокрема, він вказує на те, скільки коштів повинно бути виділено в бюджеті на розвиток його населеного пункту. Бюджет приймає рада об’єднаної громади.
По¬-друге, староста допомагає жителям села/селища, де його обрали, готувати документи, які подаються до органів місцевого самоврядування. Він може видавати сам певні довідки або збирати в жителів документи й завозити їх до центру громади.
Також староста наділений і контролюючими функціями. Він слідкує за тим, як працюють комунальні підприємства та виконавчі органи ради у селі/селищі. Староста може вимагати від них надати певну інформацію чи матеріали, після вивчення яких може вносити пропозиції щодо покращення їхньої роботи, виступає з ініціативою перед виконавчим комітетом про перевірку їхньої діяльності.
У разі порушення в населеному пункті громадського порядку чи інших протиправних дій, староста може звертатись до правоохоронних органів.
За свою роботу староста отримує заробітну плату.
Детальніше ознайомитися із повноваженнями та обов’язками старости можна у Положенні про старосту, яке приймає рада об’єднаної громади, а також у законах України «Про місцеве самоврядування» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Последнее изменение Пятница, 04/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework