Лісосировина сьогодні у дефіциті через свою дешевизну

І поки тривають політичні дебати відносно того, скасовувати мораторій на експорт «лісу-кругляку» чи ні, лісівники мають посилювати технічні можливості власної деревообробки. 

Фахівці вказують на те, що найбільш радикального технічного переоснащення потребують лісові господарства об’єднання «Житомироблагроліс», оскільки вони утворилися приблизно 15 років тому. Розуміючи ситуацію, деякі із них почали різко нарощувати технічний потенціал, - пише Житомирщина.
Взяти до прикладу ДП «Дзержинський лісгосп АПК». Цьогоріч у його структурі з’явився новий підрозділ — автотранспортний парк, а на околиці Романова будується новий сучасний гараж для розміщення техніки. Вже встановлено великий ангар, споруджено офісне приміщення, добудовуються окремі бокси на 10¬12 автомобілів. Відремонтовано адміністративні приміщення всіх 5 лісництв, а Соболівське — також обзавелось невеликим автопарком. Загалом у 2016 році вартість основних засобів лісгоспу виросла у порівнянні з минулим роком на 4 мільйони гривень, адже закуплено чимало нових автомобілів і тракторів, здійснено значний обсяг капітального будівництва. Частково зараз, за угодами, заготівлею лісу займаються й приватні підприємці, а ось вивезення деревини переважно здійснює лісгосп; для цього тут задіяно півтора десятка одиниць потужної техніки: КамАЗи, «Урали», ЗІЛи і КрАЗи із маніпуляторами та причепами. Для транспортування значних обсягів лісосировини закуплено великогабаритний «МАНН». У цьому році Дзержинський лісгосп АПК придбав також 3 нових трактори МТЗ¬82. Згідно з річним фінансовим планом у модернізацію технічного устаткування лісогосподарству цьогоріч необхідно направити 1 мільйон 60 тисяч гривень, а вже інвестовано більше 4 мільйонів.
Директор ДП «Дзержинський лісгосп АПК» Іван Мельник каже, що лісогосподарство взяло чіткий напрям на створення власної деревообробної бази. Вже закуплена нова німецька деревообробна лінія «Вальтер» і тепер лишилося її змонтувати та до кінця цього року ввести в дію, щоб продавати споживачам оброблену деревину. Також буде перероблятися й низькосортна сировина на дрова, адже попит на них щороку восени зростає.
До речі, саме Дзержинський лісгосп АПК є «дров’яним монополістом» на півдні нашої області, адже його територія сягає від Мирополя і Бердичева до Баранівки, де ліси, як правило, не такі густі, як в Овручі або Олевську. Цього року лісгосп виграв тендер по забезпеченню дровами закладів освіти Романівського району на 5 тисяч кубометрів, ще 1,5 тисячі кубометрів дров буде поставлено до кінця року для Романівської ЦРЛ, а також в окремі освітні заклади Чуднівського та Любарського районів. Керівники лісгоспу стверджують, що ще нікому із місцевих жителів не було відмовлено у придбанні дров, їх можуть вільно придбавати, як організації, установи, так і мешканці довколишніх сіл.
Створивши власну переробну базу, лісопідприємство отримало відчутні переваги на ринку деревини і тепер навіть дрова може продавати за кордон у переробленому вигляді.

Последнее изменение Воскресенье, 06/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework