Чому занепав «золотий» земельний запас області?

Нині на Житомирщині обліковується 425,3 тисячі гектарів осушених земель, левова частка яких, за сучасною класифікацією, вважаються «особливо цінними». 

Ще б пак, десятки років тому держава вклала величезні кошти, щоб осушити, вирівняти, впорядкувати заболочені поліські угіддя. Було прокладено тисячі кілометрів дренажу, побудовано спеціальні гідроспоруди, встановлено шлюзи і насоси, прокопано багатокілометрові водоканали. І все це — лише з однією метою — щоб ця земля рясно родила, давала удвічі й утричі більші врожаї, зміцнювала економіку і добробут місцевого населення.

Та сьогодні це дороговартісне надбання повністю занепало, більшість особливо цінних земель позаростали бур’янами, їх десятками років ніхто не обробляє. Є чимало сумнівів й щодо їх правильного використання, тобто за цільовим призначенням, пише «Житомирщина». 

Ще влітку цього року спільно зі спеціалістами обласного управління водних ресурсів ми оглядали в Олевському районі систему меліоративних каналів і звернули увагу на зовсім занедбані меліоративні поля поблизу села Замисловичів. Місцевий працівник Олевського районного управління водних ресурсів Микола Вакулін уточнив, що весь Замисловицький меліоративний масив займає 10,5 тисячі квадратометрів і це були найпродуктивніші, осушені землі. Систему, до того ж, під’єднано до магістральних водоканалів зі двобічним регулюванням, тобто при потребі ці сільгоспугіддя можуть як зволожуватися, так і осушуватися. Причому, місцеві гідроспоруди знаходяться у доброму стані.

Ось тільки високопродуктивні поля позаростали бур’янами і кущами, практично не використовуються за призначенням. Їх добре видно навіть з боку автостради, якою постійно курсують дорогі авто великих начальників. І невже їм не соромно дивитися на те, що тисячі гектарів угідь, на які держава витратила мільйонні кошти, зараз схожі на «непідняту цілину», позаростали метровими колюками. Лише подекуди на них випасаються худоба і коні.

Последнее изменение Суббота, 12/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework