За історією енергетики можна приїхати в Житомир

В Житомирі функціонує модернізований і доповнений Музей історії енергетики Житомирської області. 

Створення музею розпочалося ще в 1991 році з ініціативи кількох ветеранів Житомирського підприємства електричних мереж. Тоді це була тільки одна скромна кімната.

Поступово музей ріс, розширював свою площу, в 2009 році отримав звання «Народний». У цьому році йому виповнилося 25 років, він став більш сучасним та інформативним, переїхав у центр міста – сервісний центр компанії «Житомиробленерго» на вул. Перемоги, 10.

В експозиції представлені експонати, що охоплюють всю історію розвитку місцевої енергетики – гасова лампа, перша електрична лампочка, яка засяяла в далекому 1896 році в житомирському театрі, «лампочка Ілліча», карта електричних мереж, виготовлена нацистами під час Другої світової.

Є макет трансформаторної підстанції, сучасні електронні електролічильники, електричні запобіжники, обмотки силових трансформаторів... Можна дізнатися про першу залізничну станцію, перший трамвай, план ГОЕЛРО, про першу паротурбінну електростанцію 1930 року, яка 40 років забезпечувала Житомирщину електроенергією, про глобальну електрифікацію області, розпочату в 1960-ті роки, про людей, які присвятили своє життя енергетиці.

 

Джерело: ua.igotoworld.com

Последнее изменение Четверг, 15/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework