Яка ж насправді якість газу у місті?

Уже понад місяць житомиряни лише те і роблять що скаржаться на якість газу. На сайті електронних петицій до Житомирської міської ради зареєстровано більше ніж 5 звернень містян і кожна з них стосуються газопостачання.

«Якість побутового газу дуже низька. Така погана якість газу разом з високою ціною на газ та з тим, що контроль якості газу проводить сам постачальник газу, викликає підозру в корупційних діяннях. Пропоную паралельно щомісяця проводити незалежний аудит якості газу силами міської влади включно з представниками громадськості» - пише автор петиції житомирянка Оксана Поліщук.

«Дуже низька калорійність газу для населення. Витрати газу на 30% більше у порівнянні з 2012-2014 роками, обладнання працює нестабільно та потребує непланових обслуговувань » - пише у петиції житомирянин Віктор Лясківський.

Якість природного газу – це відповідність значень його фізико-хімічних показників встановленим нормативним документам. Показник якості газу визначається за ГОСТ 5542-87 “Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения. Технические условия” у якому вказані усі вимоги до фізико-хімічних показників газу.

Кожного місяця, ПАТ «Житомиргаз» здійснює перевірку якості газу переданого та протранспортованого до підприємства, та викладає результати на офіційному сайті. 

Перевірки здійснюються лабораторіями, які атестовані в державній метрологічній системі відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та Правил уповноваження та атестації в державній метрологічній системі. У Житомирській області це Бердичівське, Боярське та Рівненське ЛВУМГ.

Бердичівським ЛВУМГ обслуговується більша частина області, а саме Андрушівський, Баранівський, Бердичівський, Житомирський, Любарський, Попільнянський, Романівський, Ружинський та Чуднівський райони. До Боярського ЛВУМГ належать Брусилівський, Малинський, Народицький, Радомишльський райони, а до Рівненського ЛВУМГ - Ємільчинський, Коростенський, Лугинський, Новоград-Волинсьикий, Овруцький, Олевський райони.

Відповідно до ГОСТУ 5542-87, у листопаді 2016 року, фізико-хімічні показники відповідають параметрам стандарту.

Основний показник якості природного газу - теплота згоряння (калорійність). Що вища калорійність, тим менший обсяг газу необхідно витратити аби скип'ятити, приміром, літр води на газовій плиті чи підвищити на градус температуру у вашій оселі.

За документом теплота згорання нижча повинна становити не менше 7600 кКал/куб м, а число Воббе вище від 9850 до 13000 кКал/куб м. За результатами дослідження Бердичівського ЛВУМГ, яке й обслуговує місто Житомир, теплота згорання газу нижча становить 8186 кКал/куб м, а число Воббе складає 11508 кКал/куб м, що дійсно відповідає вимогам стандарту.

Отже, ПАТ «Житомиргаз» підтверджує офіційними документами те що якість газу у місті відповідає усім вимогам ГОСТУ 5542-87.

Але якщо споживач сумнівається у якості побутового газу, він може викликати газову службу для перевірки хімічно-фізичних показників. У цьому разі Оператор ГРМ має направити свого представника на об'єкт споживача протягом 2 робочих днів у місті та 5 календарних днів у сільській місцевості в узгоджений зі споживачем час.

Відповідно до Кодексу ГРМ у разі, якщо показники відповідають нормам, споживач повинен компенсувати Оператору ГРМ витрати, понесені ним на перевірку якості газу, а якщо не відповідають - споживач отримує від Оператора ГРМ компенсацію.

Последнее изменение Вторник, 20/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework