«Чорна вдова» поліських угідь

Цю дещо незвичну картину покинутих соняхів ми зафіксували поблизу села Зеленої Поляни Пулинського району: чорні, обвислі стебла на фоні білосніжного іскристого поля…

Місцеві жителі нам повідомили, що ніби­-то приїжджий фермер не встиг зібрати вирощений врожай через ранній сніг. Але вразила не стільки ця картинка, як той факт, що соняшник — не традиційна технічна культура для поліських угідь. Ще років 10 тому її не було на полях навіть у південних районах області, не те що у північній її частині. А нинішнього літа соняхами були вкриті значні площі не лише у Пулинському, а й у Лугинському, Ємільчинському, Олевському районах. Всього, за статистичними даними, цьогоріч в області було засіяно соняшником більше 80 тисяч гектарів і ця цифра щороку поступово збільшується.

У цьому, на перший погляд, нічого поганого й немає, якби не одна суттєва деталь. Справа в тому, що соняшник дуже виснажує ґрунт, знижує його бонітет, витягує поживні речовини. Після нього на полі декілька років підряд узагалі нічого путнього не росте. Про це, до речі, знають не лише агрономи, а й пересічні селяни, тому в приватних обійстях соняшник, як правило, ніхто не вирощує.

 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Последнее изменение Суббота, 24/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework