Цікавий Житомир: святкова атрибутика ХХ століття

У Житомирському краєзнавчому музеї напередодні Новорічно-Різдвяних свят відкрили виставку з відповідною атрибутикою ХХ століття.

Науковий співробітник історичного відділу Ірина Ілінбаєва разом із працівником етнографічного відділу Надією Борисовою ще минулого року зібрали ялинкові прикраси, іграшки, листівки, присвячені найулюбленішим святам дітей і дорослих. Про це повідомляє газета ЖИТОМИРЩИНА.

— Нам вдалося розшукати також ялинкові іграшки з паперу, що були виготовлені у 30-40-их роках минулого століття, — розповідає Ірина Ілінбаєва. — Переважна більшість листівок датовані радянським періодом.

Перші листівки, копії яких представлені на виставці, були надруковані у грудні 1941 року видавництвом «Мистецтво», тому не дивно, що були присвячені військовій тематиці. Згодом на новорічних листівках з’являються персонажі казок, мультфільмів. Окрема сторінка історії листівок — космос. Із польотом першої людини в космос Діда Мороза почали малювати на ракеті.

Символ Олімпійських ігор Ведмідь потрапив на листівку у 1980 році. Популярною свого часу була прибалтійська новорічна листівка із пляшкою шампанського та келихами. Загалом листівки були з присмаком агітації, віддзеркаленням досягнень колишнього СРСР у галузях науки, техніки, спорту. Із фондів музею дістали також невід’ємний колись атрибут новорічного свята — чорно-білий телевізор «Неман».

Перша листівка незалежної України «З Різдвом Христовим»— також серед експонатів. Нині є широкий вибір новорічно-різдвяних листівок, а багато хто для вітань перевагу віддають Інтернету та мобільному зв’язку. Житомиряни та гості міста, котрі цікавляться «новорічною історією», можуть доторкнутися до неї у музеї до 21 січня 2017 року.

Последнее изменение Пятница, 30/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework