Назад у минуле: як виглядала Соборна площа в минулому столітті. ФОТО

Перехрестя площі Рози Люксембург (Соборний майдан) і Кооперативної (Кафедральної)вулиці. Відновлений трамвай на вулицях зруйнованого війною міста. 

З фондів музею ЖТТУ. Двовісний моторний Nivelles № 1 Дата: 1948 р.

Зліва від Спасо-Преображенського кафедрального собору - військовий собор Олександра Невського на Іларіонівської, 1 (Грушевського), знесений в 1925 році. Каплиця преподобної мучениці Євдокії побудована в 1868 році в пам'ять "чудового порятунку" російського імператора Олександра II від смерті. Напис на ній зазначалося: «В пам'ять чудотворного позбавлення государя Імператора від лиходійського замаху волинського поляка Березовського». На нього здійснив невдалий замах в 1867 р. в Парижі житомирянин Антон Березовський під час приїзду Імператора в Париж на відкриття Всесвітньої виставки. 06 червня коли карета Імператора поверталася з огляду військ і проїжджала Булонським лісом, Березовський вистрілив з натовпу. Замах виявилося невдалим. Від великої кількості пороху пістолет розірвало і постраждав сам Березовський. Своєрідну пам'ять про злочинця залишила царська влада, спорудивши на площі каплицю. У 1925 році була розібрана, матеріали з каплиці пішли на брукування вулиць міста. Рік - початок XX ст.

Площа Леніна.
Житловий будинок з магазином "Темп" вже побудований. На площі ще старий пам'ятник в. І. Леніну, відновлений після Вітчизняної війни в 1947 році. З альбому Олександра Станкевича

Соборний майдан. Каплиця преподобної мучениці Євдокії.

По центру - каплиця преподобної мучениці Євдокії.


По центру фотографії каплиця, праворуч Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Завершення будівництва. У 1957 році першим після Вітчизняної війни новим будинком на площі Рози Люксембург стало будівля обкому і міськкому Комуністичної партії України. Побудована вона в псевдоклассическом стилі за проектом архітекторів Д. Богуславського, Ст. Гіренко і С. Грінберга. Бічні фасади будівлі виходять на вулиці Рильського (ліворуч) і Кафедральну (праворуч). З фондів Житомирського облархіву.

Площа Леніна. "Похорон будинку", йде демонтаж будинку (порожні очниці вікон, дверей, робочі розбирають дах) - для звільнення майданчика під будівництво першого в місті 12-ти поверхового житлового будинку, першого хмарочоса в місті. Осінь 1973 року.
Джерело: З архіву - Світлани Малиною-Bulatovoj.

Цікава фотографія - по центру видно будівлю нинішньої міської прокуратури. Праворуч будинок обкому партії. Скан газети "Радянська Житомирщина" від 24 березня 1959 рік.

 

За матеріалами Анатолія Магаза

Всі новини Житомира

Последнее изменение Понедельник, 23/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework