ОУН діяла також на Житомирщині, а не тільки на заході, як думають деякі

Як відомо, 10 лютого виповнюється 77 років від дня створення Революційного проводу Організації Українських Націоналістів на чолі з теоретиком та практиком національно-визвольного руху Степаном Бандерою.

Новоутворене радикальне керівництво ставило за мету шляхом революційної боротьби за національне і соціальне визволення ліквідувати в Україні сталінсько-більшовицький та нацистський окупаційні режими, а також створити могутню Українську Самостійну Соборну Державу. Тож подія 10 лютого 1940 року є знаковою у вітчизняній історії». Тому гадаю, що з цього приводу варто згадати про діяльність ОУН на наших землях.

Діяльність українських націоналістів на Житомирщині розпочалася відразу після приходу німецьких окупаційних військ. Так, уже 10 липня 1941 р. до Житомира прибули очільники бандерівської похідної групи "Північ". Серед іншого, ними було організовано Житомирське обласне управління, першим головою якого став Іван Луцюк ("Рудящий").

Одночасно з обласним було створене і Житомирське міське управління. Бургомістром Житомира спочатку був Юрій Орищенко, який наприкінці липня 1941 р. залишив цю посаду.

До керівного складу ОУН, очолюваної А. Мельником, у Житомирі входив Лука Лисенко – інспектор народних шкіл Житомирського району, а згодом - голова Житомирського районного управління. Серед інших членів міського проводу мельниківців також були: Олексій Сас - доцент місцевого сільськогосподарського інституту; Микола Яременко - завідуючий земельним відділом Житомирського обласного управління; Матвій Коберницький - завідуючий відділом охорони здоров'я обласного управління.

Керівником жіночої секції Житомирського міського управління стала Юлія Мережинська. Вона народилася 1889 р. у селищі Ушомир Коростенського району Житомирської області.

Наприкінці липня 1941 р. першого голову Житомирського обласного управління бандерівця І. Луцюка, який змушений був виїхати із міста, рятуючись від репресій окупаційної влади, змінив житель Житомира, юрист за фахом, Олександр Михайлович Яценюк. Мельниківці також очолювали відділ освіти Житомирського обласного управління. Від часу створення й до середини серпня 1941 р. керівником відділу був Олександр Олександрович Яценкж - син О. М. Яценюка.

Як керівник мельниківського осередку він намагався узгодити потреби місцевого населення з інтересами нацистської окупаційної влади. У контексті цих обставин О. О. Яценюк зазначав, що управління, на чолі яких стоять члени ОУН, повинні лише створювати видимість покори перед окупаційною владою, а фактично намагатись упроваджувати свою програмну лінію.

Діяльність О. О. Яценюка на чолі Житомирського обласного проводу ОУН(М) продовжувалася до кінця листопада 1941 p., коли за активне вшанування 20-ї річниці Базарської трагедії, він був заарештований СД. Саме у кінці 1941 р. відбувся розгром і перехід у глибоке підпілля залишків мережі мельниківців на Житомирщині.

Протягом 1942-1943 pp. серед керівництва Житомирського обласного проводу ОУН(Б) були і місцеві оунівці. Керівником бандерівського обласного відділу пропаганди у цей час працював Єфрем (Охрім) Мовчан.

Останнім керівником підпілля бандерівців Житомирської області у період німецької окупації був "Орлюк" або "Орлик", справжнє ім'я якого Василь Куліш. 1 січня 1944 р. під час наступу 7-го полку 24-ї стрілецької дивізії 18-ї армії 1-го Українського фронту "Орлюк" і ще четверо повстанців були виявлені червоноармійцями на горищі однієї із хат у с Половецьке Бердичівського району. Під час слідства, "Орлюк" спочатку спробував був видати себе за радянського партизана "Миколу Пахомовича Орлюка". Як далі розгорталися події достеменно невідомо, проте за довідкою слідчого управління контррозвідки Червоної армії "Смерш", "Орлюк" "при спробі втечі з допиту, вбитий".

А щодо Черняхівщини, то під час нацистської окупації восени 1941 року двоє членів похідної групи ОУН(Б) Іван Мацьків та Чабан організували в районному центрі семінар із вивчення рідної історії та керували ним. Про це пише в своїх дослідженнях історик Вікторія Жилюк. Семінар відвідувало понад 40 мешканців Черняхова. У селі Нераж діяв член похідної групи на прізвище Войнолович.

На початку 1942 року Іван Мацьків та Чабан були заарештовані та розстріляні німцями. Найактивніші дії націоналістичного підпілля, окрім райцентру, відбувалися в Новополі, Крученці, Ганнополі, Мокренщині та Горбулеві. Відомо, що Черняхівською районною управою керував активіст на прізвище Пивовар, Новопільський осередок очолював Павло Сивченко.

У вересні – жовтні 1943 року в районі оперувала рейдова група УПА під командуванням уродженця Львова Гудзика. Центральний провід у цей час регулярно отримував звіти з території Черняхівщини.

21 січня 1944 року в Новополі заарештовано керівника ОУНівського підпілля Бердичівського та Житомирського районів М. Мусія (Муху)».


Підготував Юрій Малашевич

Всі новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 10/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework