Бурштиновий пат: Полісся в очікуванні весни і закону

Верховна Рада не підтримала законопроект, який мав узаконити видобуток бурштину старателями та його обіг. Як на це відреагували на Поліссі та чого тепер чекати від "бурштинового краю"?

Рівненщина, Волинь, Житомирщина, навіть частина Київщини - тисячі гектарів понівечених земель сьогодні вкриті товстим шаром снігу.

Напередодні відлиги єдиний контролер тут - погода. Лише низькі температури зупиняють нелегальних старателів на Поліссі, адже для видобутку помпами необхідна вода та піддатливий ґрунт.

"Люті морози і снігопади зробили доступ до місць видобутку складним, водойми вкрились шаром криги", - розповідає рівненський журналіст Дмитро Леонтіюк.

Він вказує, що для початку видобутку потрібно багаттям розігрівати мерзлу землю, а це - "демаскуючий чинник".

Після роботи оперативного штабу правоохоронців місцеві старателі та копачі змушені були пійти углиб лісів і боліт. Час видобутку протягом доби скоротили - здебільшого з раннього ранку або пізнього вечора. Робота зараз ведеться менш системно.

Дмитро Леонтіюк, який не один рік досліджує бурштинову тематику, розповідає: "З економічних причин зараз не надто вигідний для видобутку час. Активність скупників на ринку впала і ціни на бурштин просіли".

Він вказує, що старателі, які мають достатню "фінансову подушку", на роботу не виходять.

Що стосується безпосередньо видобутку, то морози суттєво зменшили кількість звернень на лінію "102", твердять в місцевій поліції.

"Зараз є такі дні, що повідомлень немає жодних", - констатує заступник начальника поліції Рівненської області Олександр Панасюк.

Поліція реагує на подібні повідомлення - оглядає транспорт, вилучає бурштин.

Мотопомпи зараз в гаражах - у селян відпустка і очікування нового сезону на родовищах. Хоча ще напередодні Нового року поблизу Клесова на Рівненщині на двох невеликих родовищах працювали сотні людей. Не ховаючись.

Поліссям у січні прокотилася хвиля сутичок. В північних районах Рівненщини суттєво побільшало поліцейських. Старателі оцінюють це по-своєму.

"Зараз нічого, - розповідає старатель з Рівненщини Василь. - "Ментів" понаїжджало дуже багато, ніхто ніде нічого не робить".

Проте він прогнозує, що скоро робота таки буде: "Бо так завжди, їх немає, а потім багато, а там різко робота запускається. То я вже так пару раз помітив, що було".

Похована ініціатива

Старателі часто чинили опір правоохоронцям, стверджуючи, що ті однією рукою начебто "покривають", а іншою - "борються" з бурштиновою проблемою.

Тому, кажуть вони, й виходили на протести, вимагаючи легалізації.

І ось нарешті, ухвалений в першому читані законопроект "Про видобуток та реалізацію бурштину", який, на думку авторів, мав би вирішити проблему, ставлять на голосування у Верховній Раді.

Та необхідної кількості голосів він не набрав. Одні кажуть, що це провал, а інші стверджують - нічого страшного, мовляв, законопроект - поле для зловживань.

"Негативні наслідки [нелегального видобутку] вже давно настали, і чим далі ми будемо відтягувати регулювання цього питання, тим більшими вони будуть", - каже депутат Рівненської обласної ради, голова екологічної комісії Володимир Валявка.

Він вважає, що голосування свідчить про відсутність політичної волі керівництва держави вирішити бурштинове питання.
"Проект не є досконалий, але якби прийняли той, що є, то вже хоча б якусь напругу це зняло", - каже пан Валявка.

Іншої думки Андрій Вєдров - юрист Клесівської селищної ради. Саме там питання нелегального видобутку стоїть особливо гостро.

"Навіть якби законопроект став законом, він не запрацював би. Там абсолютно незрозумілий механізм видачі дозволів - сплутана послідовність дій, фактично, якщо б його ухвалили, він не зміг би працювати", - каже пан Вєдров.
Юрист вважає, що найголовніше - узаконити старательство, тобто видобуток для фізичних осіб, який нині є поза законом.

В промислі задіяні тисячі жителів Полісся. Для їхніх сімей - це чи не єдиний спосіб заробітку. На так звані "клондайки" виходять цілими родинами разом з дітьми.

Олександр Ніколайчук - депутат Житомирської облради та віднедавна заступник голови Олевської міської об'єднаної громади. Кілька років пан Ніколайчук активно висвітлює ситуацію з незаконним видобутком бурштину.

"Будемо відвертими - це не ідеальна законодавча ініціатива, але це був би перший крок на шляху до умовного успіху. І те, що його не проголосували, - прямий доказ того, що старі корупціонери не бажають відмовлятися від мільйонних фінансових потоків", - вважає він.

На думку Олександра Ніколайчука, для вирішення "бурштинової проблеми" достатньо було б постанови Кабміну. Втім, як і клесівський юрист, необхідністю він називає узаконення старательської діяльності.

"Є кодекс законів про надродобування, можна було цим користуватися і однією постановою Кабміну закрити усі питання. Постанова, наприклад, про регулювання видобутку, продажу і обробки бурштину. Створити державний бурштиновий концерн", - уточнив пан Ніколайчук.

Водночас він вважає, що окремо треба прийняти закон "Про старательську діяльність", бо поки що немає механізму реєстрації артілей.

Він прогнозує, що проект щодо старателів Рада все таки ухвалить.

Звичайні старателі кажуть, що їм байдуже, кому платити. Ще два роки тому вони активно вимагали легалізації. Тепер настрої дещо змінилися. Місцеві не вірять, що зможуть працювати в рамках закону. А тому відхилення законопроекту там не викликало емоцій.

"Від цього не стало ні холодно, ні жарко. Пацанам взагалі плювати, немає різниці, що приїхали "львівські" - і треба платити, що хтось від держави прийде і треба буде платити, все одно піде в ту саму касу", - каже старатель Василь.

Весна покаже

Правоохоронці чекають весни з пересторогою, адже, коли сніг зійде, на роботу вийдуть тисячі бурштинщиків.

Старателі намагаються дізнатись суми, які доведеться викладати за так звані "білети" - плату за ділянку, і цікавляться не стільки новими ініціативами і законопроектами, як тим, хто контролюватиме роботу на тій чи іншій території. І скільки це коштуватиме.

Старатель Василь каже, що поки що нові ціни не відомі.

"Було штука баксів за "білет" на Гальбин, а в Клесові - 600. Але то посереднику. Тобто він 50 чи 100 баксів брав за свої послуги, значить "білет" був - 500-550 доларів", - розмірковує Василь.

В Олевську на Житомирщині уже помітний передсезонний рух нелегальних старателів. Попри те, що після січневої перестрілки львівського криміналітету та місцевих ввели підрозділи Нацгвардії.

Хоча, судячи з ухвал в реєстрі судових рішень, правоохоронці суттєво активізували роботу на цих територіях - вилучення мотопомп, бурштину, наркотиків і транспорту відбуваються щодня.

Але це не змінює ситуацію кардинально. Як розповідає Олександр Ніколайчук, в Олевськ з'їжджаються чоловіки з різних регіонів України, винаймають житло і поселяються в готелях. Це, на його думку, може свідчити про активізацію перед початком сезону.

Він каже, що люди просто байдикують і чекають поки сніг розтане і "буде багато води в полі та підуть на перемив".

"Це буде настільки масово, що думаю, в попередні роки такого не було", - розповідає він.

Поки частина депутатів наполягає на легалізації старательства, правоохоронці та юристи кажуть про необхідність посилення відповідальності за порушення вже існуючого законодавства.

Адже ті дві статті Кримінального кодексу, якими у боротьбі з нелегальним видобутком і обігом послуговуються правоохоронці, не лякають ні селян, ні скупників, ні контрабандистів.

Реального покарання за незаконну діяльність в бурштиновій сфері за минулий рік не було.

З 35 людей, які в минулому році засудили з винесенням обвинувальних вироків, 22 особам призначили покарання у вигляді умовного строку - без ув'язнення. 13 - тільки оштрафували.

Непокарані

Заступник прокурора Рівненської області Мирослав Пацкан констатує, що до реальної відповідальності за вчинення злочинів, які стосуються незаконного обігу бурштину та його реалізації, нікого не притягнули.

Він вказує, що бурштин-сирець законом не обмежений в обігу. Тому прокурор виступає за нову статтю у Кримінальному кодексі, яка б чітко регламентувала видобування, переміщення і збут бурштину. І збільшити покарання за ці злочини.

Адвокат Олександр Бражніков добре знайомий з судовою практикою у провадженнях про видобуток та реалізацію бурштину.

Юрист вважає, що силові методи боротьби зі старателями на "клондайках" уже не дадуть жодного результату, бо жителі Полісся демонструють готовність вдатися навіть до партизанської боротьби, відстоюючи можливість видобутку. Адже легалізація видобутку не гарантує їм таких самих прибутків.

Єдиний вихід, на його думку, заборонити обіг цього каміння.

Він вважає, що зламати спротив нелегалів силою здатні лише масштабні та тривалі спецоперації, а це складно, якщо враховувати, що країна зараз проводить АТО на Донбасі. Окрім того, це принесе негативні електоральні наслідки.

"Альтернативою є перекриття каналів збуту і перетворення видобутого із надр каміння на неліквідний товар", - каже Олександр Бражніков.

Він пропонує заборонити обіг каменю і запровадити кримінальну відповідальність і ув'язнення за видобуток, збут, зберігання, перевезення та пересилання бурштину. З триманням під вартою як запобіжний захід.

Поки що, на думку місцевих експертів, ситуація з бурштином патова. І ухвалення будь-якого закону не зможе стати єдиним рецептом її вирішення. Як вони вказують, зі старателями, можливо, таки доведеться вести перемовини. Інакше бурштинові території можуть стати зоною постійних протистоянь.

І це ми зможемо спостерігати зовсім скоро - з приходом весни.

 

Джерело: bbc.com

Всі новини Житомира

Последнее изменение Понедельник, 20/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework