Оптимізація «на дітях» чи зворотня сторона оптимізації інтернатів

Спільним розпорядженням голови ОДА та голови облради від 23.12.2016 створена робоча група з оптимізації мережі інтернатних закладів, мета створення вказана у розпорядженні «до 15 лютого 2017 року розробити ПЕРСПЕКТИВНИЙ ПЛАН оптимізації мережі інтернатних закладів».

"Звертаю увагу в розпорядженні мова саме про ПЕРСПЕКТИВНИЙ ПЛАН, який цілком логічно було розробити та обговорити на постійних комісіях облради, а тільки потім згідно нього готувати проекти рішень про ліквідацію. Склад робочої групи 12 членів з яких лише 3 депутати обласної ради всі інші працівники чи ОДА чи виконавчого апарату облради та один представник з громадської ради при ОДА", - розповідає депутат обласної ради Дмитро Кропачов. 

"Результат роботи робочої групи на засіданні 9 березня 2017 року прийнято рішення щодо ліквідації чотирьох інтернатних закладів та об’єднанню двох. А де саме детальний ПЕРСПЕКТИВНИЙ ПЛАН про який йде мова у спільному розпорядженні?

Фракція «Батьківщина», як і ще 4 фракції обласної ради були позбавлені участі в роботі даної групи по оптимізації, тому що не були включені представники до її складу від всіх фракцій та не було анонсу засідань даної робочої групи. Тому більшість депутатів з жахом та подивом дізнались про планування такої оптимізації зі ЗМІ та проектів рішень, які 10 береня 2017 року обласна рада оприлюднила на 10 сесію, яку планують провести 6 квітня 2017 року.

Ми всі розумієм, що державний бюджет проголосований на 2017 рік це бюджет геноциду українського народу де завідома закладений дефіцит освітньої та медичної субвенції. Перший раз в 2017 освітня субвенція покриває видатки інтернатів лише частково! Керівництво області та районів по президентській та урядовій вертикалі вимушені проводити оптимізацію освітніх та медичних закладів області, щоб перекрити брак коштів. Ми вже починаємо звикати до таких словосполучень, як «торгівля на крові» та «оптимізація на дітях». Окрім того паралельно спостерігаємо жадобу підприємців до бурштину, титанових руд та менш коштовний, але також ласомий шматок комерційні землі та майнові комплекси комунальної власності для приватних інтересів.

Коли мова йде про дітей, а тим більше про дітей з обмеженими можливостями, то кожен крок повинен бути обережний та прорахований. В прийнятті рішення про оптимізацію ми не можемо включати лише математичні розрахунки треба розуміти інші складові цього питання, а саме інфраструктурну готовніть, можливість, доцільність та головне інклюзивність освіти.

На сьогодні готуючись до чергової сесії вивчав питання об’єднання «Житомирська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат І-ІІІ ступенів № 1» (для дітей з вадами зору) з «Житомирська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів №2», де навчаються діти зовсім з іншою нозологією – з вадами слуху.

Заклад знаходиться за адресою вулиця Леха Качинського, 17. Велика територія та ласомий шматок землі в центрі міста.

Спеціальний заклад КНЗ «Житомирська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат І-ІІІ ступенів № 1» єдиний в області заклад для навчання, виховання та реабілітації дітей з вадами зору. Рік заснування 1933. На сьогоднішній день у закладі навчається 113 дітей із 17 районів області. З них 51 дитина має інвалідність. Таких закладів в Україні 33, Житомирський входить в 5-ку найкращих.

Для збереження та корекції зору школа має достатньо медичного та корекційного обладнання, яке збиралося роками. Кожен клас має спеціальне освітлення до 500ЛК.

Приміщення та матеріально-технічна база КНЗ «Житомирська спецшкола-інтернат №2» не пристосована для навчання та проживання, а приміщення спец-школи №1, яку хочуть ліквідувати та територія обладнане для таких дітей та знаходяться в задовільному робочому стані.

Головне питання, яке хвилює колектив закладу і батьківський колектив - правомірність поєднання двох несумісних нозологій діти з вадами слуху та діти з вадами зору:
- різний психоемоційний та фізичний розвиток;
- різні умови для навчання, виховання, розвитку та реабілітації дітей;
- неможливість створення спеціально організованого навчально-виховного процесу у комплексному поєднанні з корекційно-відновлювальною роботою;
- різні підходи до соціальної адаптації вихованців з різними захворюваннями.

Доцільно відкласти об’єднання та ліквідацію інтернатів, допоки не буде надано розгорнотого аналізу та дійсно спочатку детального ПЕРСПЕКТИВНОГО ПЛАНУ оптимізації, а не розгляд швидкозверстаних до впровадження проектів рішень.

Давайте не будемо забувати це питання дітей, тому треба підходити дуже обережно. Допоки немає розуміння, яким чином з якими умовами, за який рахунок буде існувати матеріальна база спеціалізованих навчальних закладів при об'єднанні, як буде забезпечена інклюзивність та чи порушуємо ми права дітей чи ні - мови навіть не може бути про оптимізацію!",- наголошує Дмитро Кропачов.

Всі новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 15/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework