На «кукурузнику»—в Америку! 25 років тому українські пілоти здійснили унікальний переліт

У радянські часи мала авіація на Житомирщині (як і в інших регіонах) була неабияк поширена. Фактично в кожному крупному райцентрі був аеродром, а польоти на «кукурузниках» у різні міста області та України були звичною справою.

Але на початку 90­-их років минулого століття ця галузь занепала і відтоді так і не відродилася. Тож тим ціннішою є згадка про унікальний переліт українських льотчиків, 25­-річний ювілей якого припадає саме на ці тижні.

Нічого подібного історія авіації не знала. Наші повітряні аси на Ан­-2 спромоглися перелетіти... в Америку! Літак, призначений лише для невеличких перельотів, облетів майже половину Земної кулі—перетнув безкрайні полярні широти, різні материки та океанські простори. Такого раніше і дотепер ніхто не робив.

«Так, це був незвичайний політ, — розповідає «Житомирщині» 60-­річний мешканець Чернігова Петро Невойт.—Разом з колегами­пілотами ми подолали на «кукурузнику» майже 15 тисяч кілометрів». Петро Петрович нині є підприємцем. А на початку 1990-­их років минулого століття працював льотчиком у Чернігівському авіазагоні. Тоді саме розпався СРСР і мала авіація переживала скрутні часи. Польоти скоротилися, бракувало грошей і на зарплати, і на пальне... Саме в той час надійшла цікава пропозиція від одного американця — він забажав купити літак Ан-­2. Після довгої бюрократичної тяганини всі формальності владнали—і лишилося тільки перегнати літак до США. Але легко сказати — перегнати! Адже такого далекого перельоту на «кукурузниках» ніхто ніколи не робив. Та чернігівські авіатори таки зважилися.

Всі новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 04/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework