Представники місцевої влади та експерти з будівництва не з’явилися на прес-конференцію щодо скандальної реконструкції житомирських тротуарів

Сьогодні, 11 квітня, в приміщенні Богунської районної ради м. Житомира Микола Череднік, депутат Богунської районної ради, громадський діяч і блогер, зібрав прес-конференцію.

Її метою було обговорити актуальне, наболіле для житомирян питання, привернути увагу громадськості до халатності міських чиновників при проведенні реконструкції тротуарів у Житомирі вартістю робіт 27 млн грн.

Проте, конструктивного діалогу між громадськістю, місцевими депутатами і будівельниками так і не відбулось. Двоє останніх учасників запланованої розмови відмовилися взяти участь у заході, посилаючись на постійну зайнятість та брак часу. Та усі ми чудово розуміємо справжню причину такої поведінки: люди просто не хочуть фігурувати у скандальному питанні.

Натомість журналісти та представники громади долучилися до прес-конференції, адже розуміють, що не можна залишатися осторонь цієї проблеми.

Як наголосив Микола Чередник: «Уся історія з тротуарами почалася зі скандалу. Спочатку проект віддали компанії, яка запропонувала більшу вартість робіт. Потім ці роботи виконувалися неякісно. Далі були прострочені всі терміни здачі об’єктів. Після цього центр міста розривається та залишається на 4 місяці зимувати. І за весь цей час чиновники перекладають відповідальність один на одного. При цьому компанія-підрядник справно отримує кошти за свої роботи. Не можна обманювати жителів міста та прикривати схеми, через які мільйони гривень закопуються у землю».

Під час заходу присутні почули ряд об’єктивних причин, через які договір з підрядником необхідно розірвати та шукати надійних і професійних будівельників. Серед них такі:

‒ ТОВ «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія» отримала перемогу у тендері лише тому, що обіцяла виконати роботи за два місяці. Сама ж вартість робіт була більшою на 1 млн грн, аніж у іншого учасника тендеру. Яку ж картину ми спостерігаємо зараз у Житомирі? Минуло 9 місяців, а більша частина робіт незавершена.

‒ Місцеві чиновники запевняли, що роботи будуть виконані якісно, а гарантійний термін становитиме 15 років. Але в договорах йдеться лише про трирічну гарантію.

‒ У компанії-генпідрядника працює лише чотири штатних працівники. До того ж, «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія» ніколи раніше не займалася проектами з укладання тротуарної плитки та облаштування тротуарів.

‒ Попри обіцянку Сергія Сухомлина, Житомирського міського голови, що акти виконаних робіт підписуватися не будуть, вони і далі регулярно підписуються та сплачуються з міського бюджету компанії-генпідряднику. Також міський голова заявляв, що угоду з підрядником буде розірвано і до нього будуть застосовані штрафні санкції. Цього також не сталося.

‒ Зі слів міських чиновників, частина плитки мала бути тактильною (для людей з вадами зору), а тротуари обладнані заїзними карманами для громадського транспорту. Як бачимо, це були лише слова, які не перетворилися в дію.

Нині ж триває суд за позовом підрядника до міської ради про несплату коштів. Договори ніхто не розривав. Підрядники продовжують свою роботу. Складається враження, що чиновники навмисно програють суд, а підрядник зможе стягнути з міста додаткові 1,8 млн грн (сума, зазначена у судовому позові).

Під час прес конференції присутні зійшлися на думці, що вирішення цієї проблеми все ж є. Якщо міська рада дійсно працює в інтересах житомирян, то повинна зробити певні кроки для того, щоб питання реконструкції житомирських тротуарів перестало бути загостреним. Зокрема, необхідно провести незалежну експертизу якості робіт і матеріалів. Також варто розпочати процес розірвання договору з львівською компанією, що має сумнівну репутацію, недотримується термінів виконання робіт та їх якості. Вже зараз необхідно залучати будівельні компанії до участі в тендері на роботи, які залишилося виконати. З цим чудово зможуть справитися компанії Житомирщини, які зроблять вклад у розвиток міста, зробивши для міста гарні, якісні, надійні тротуари.

Зрештою, слід провести насправді відкритий та чесний тендер через систему електронних закупівель PROZZORO.

Здавалося б, це не так вже й складно. Усе залежить від небайдужості та оперативності міської ради. Варто покласти край цьому «тротуарному питанню», про яке не говорить хіба що лінивий і знає уся країна, адже далі так тривати не повинно. Не можна дозволити, щоб Житомир ось так обікрали!

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 11/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework