Вулицями міста: вул. Дмитра Донцова. ФОТОРЕПОРТАЖ

У місті налічується близько 850 проспектів, вулиць, бульварів, площ, провулків, скверів та узвозів.

Сьогодні під приціл нашої фотокамери потрапила вулиця Дмитра Донцова.

Ця вулиця складається із частин колишніх вулиць Лазо і Театральної та нової прорізаної між ними ділянки (1979 р.). З'єднує вул. Черняховського і Пушкінську. Довжина — 450 м.

Назва першої частини вулиці (колишня вул. Лазо) відома з 1781 року як вулиця Тісна. У ХІХ ст. — Малочуднівська вулиця. Ця назва пояснюється тим, що у ці часи вулиця виходила на Велику Чуднівську (тепер - Лєха Качинського) і була стосовно останньої — другорядною. Назва другої частини вулиці (колишній кінець вул. Театральної) у 1781 р. — Глиняна вулиця. Та частина вул. Дмитра Донцова, в якій знаходився будинок родини московського адмірала Олексія Щастного (сучасний № 20), у другій пол. ХХ ст. мала назву провулок Щастного. У 1919 р. була здійснена спроба перейменувати вулицю на честь Куліша, але назва не закріпилася. За радянських часів перейменована на честь більшовика Сергія Лазо. Назва була абстрактним топонімом, оскільки С. Лазо ніяким чином не пов'язаний з Житомиром.

Читайте також: Вулицями міста: Житомирська Львівська. ФОТОРЕПОРТАЖ

У 1992 р. дістала назву на честь уродженця Житомира адмірала Балтійського флоту Олексія Щастного, який у 1918 р. врятував від льодового полону більше 300 кораблів Російського флоту, але згодом став першою жертвою Червоного терору. О. М. Щастний народився і жив на цій вулиці. З 1974 р. на вулиці здійснюється тролейбусний рух (маршрут № 5), з 1979 р. маршрути № 5А, 9, 15А.

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Среда, 12/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework