«Продають школу разом із дітьми», — кажуть у селі Корчаку з приводу ліквідації місцевої загальноосвітньої школи

Про невелике село Корчак Житомирського району, що в 2015 році увійшло до Тетерівської об’єднаної територіальної громади, уже знають у Верховній Раді України, Адміністрації Президента, Кабінеті Міністрів України, Генеральній та обласній і районній прокуратурах.

І все тому, що, як сказала на нещодавній прес­-конференції голова обласної організації політичної партії «Успішна Україна» Олена Орлова, «саме тут стався перший в Україні прецедент, коли школу продають разом із дітьми».

— Коли в 2015 році наше село об’єднувалося із Тетерівською ОТГ, — розповіла директор Корчацької ЗОШ I­II ст. Л.І.Галицька, — жодної мови про закриття школи, в якій навчаються 40 дітей із трьох сіл, а в дитсадку при школі у групі короткотермінового перебування виховуються десятеро малюків, не було. Школа наша — порівняно нова, збудована 1993 року; в ній є комп’ютерний клас, кабінети, спортивний і актовий зали, чудовий фруктовий сад, посаджений учнями разом із батьками. Наші учні мають успіхи у навчанні, випускники — навчаються у престижних вищих навчальних закладах. Але зі створенням об’єднаної територіальної громади виявилося, що грошей на школу немає, бо, мовляв, вона — малокомплектна, тож, як повідомила Тетерівський сільський голова В.Ф.Ільницька, її разом із дитсадком ліквідують.

Аргументи сільського голови заперечує Олена Орлова:

— Після звернення до нашого партійного осередку жителів Корчака ми зустрілися із В.Ф.Ільницькою й представниками громади, — каже вона. — І з’ясували, що рішення про ліквідацію загальноосвітньої школи — безпідставне, адже, згідно з відповідним законом, малокомплектною вважається школа, в якій навчаються до 25 дітей; а тут навчаються 40.

На місці ми зрозуміли причину нестачі коштів на фінансування цього навчального закладу. З’ясувалося, що апарат Тетерівської ОТГ становить більше 70 посадовців, утримання яких обходиться у майже 6 млн. гривень на рік, куди входять і 100­відсоткові премії. А от на школу одного мільйона гривень немає.

У нас виникає запитання, — зауважила Олена Орлова, — в чому і чиє зацікавлення у тому, що після поїздки до Польщі за кошти ОТГ В.Ф.Ільницька заявила батькам учнів: у приміщенні загальноосвітньої школи після її ліквідації буде відкрито приватну католицьку школу? Якщо це комусь не подобається, попередила сільський голова, нехай шукають гроші для утримання загальноосвітньої школи. І, по­друге, чому йде нав’язування якоїсь однієї віри школярам, у той час, як школа відділена від церкви?

У разі ліквідації загальноосвітньої школи в Корчаку дітям доведеться йти в Троянівську загальноосвітню школу. Представниця батьківської громади Віта Магалецька висловила категоричну незгоду з цим, адже долати щодня 5 — 7 км до школи і додому дітям важко, на шкільний автобус надії мало. Крім того, з наявністю школи розвиватиметься і село. 90 учасникам АТО тут виділили земельні ділянки. Люди будуватимуться, будуть жити, народжувати дітей. Як можна без школи?

Чому так сталося, що до думки людей ніхто не прислухався?

— Бо й коли відбувалося створення територіальної громади, — говорить Віта Магалецька, — нас ніхто не питав, чи хочемо ми об’єднуватися. Ніхто нічого не пояснив. Хоча сільський голова у своїй передвиборній програмі обіцяла не закривати школу й дитсадок у Корчаку.

— У разі, коли сесія Тетерівської сільської ради таки ухвалить рішення про ліквідацію загальноосвітньої школи в Корчаку, — заявила голова обласної організації партії «Успішна Україна» Олена Орлова, — ми звернемося до суду, щоб захистити права жителів села, а також подбаємо про проведення належного аудиту діяльності Тетерівської сільської ради. Наше завдання — роз’яснити громаді її права й організувати її саму на відстоювання їх законними методами.

12 квітня сесія Тетерівської сільради ухвалила рішення про ліквідацію Корчацької ЗОШ.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Суббота, 15/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework