У глухий кут загнали лісівників нові кліматичні загрози і санітарні правила

Це тільки здається, що глобальне потепління створює дискомфорт лише білим ведмедям на Півночі чи в Антарктиді.

Насправді ж воно прямо чи опосередковано стосується кожного із нас, а першими жертвами нових кліматичних змін, схоже, стануть наші ліси. Нині вони вже всихають гектарами за якихось 3­4 тижні. Лісівники не завжди встигають навіть створити буферні зони довкола вогнища хвороб. До того ж, шкідники стають все більш агресивними; найбільш поширений серед них — рудий пильщик. Ці комахи швидко перелітають на нові ділянки лісу і починають «з’їдати» дерева зверху, із крони. Вони швидко розмножуються і мігрують. А сприяють їм у цьому спека і посуха, що зневоднюють кореневі системи та знижують імунний захист дерев.

— Сьогодні основний метод стримування розповсюдження небезпечних хвороб — вирізання заражених дерев довкола вогнища інфекції, — розповідає директор ДП «Новоград­-Волинський лісгосп АПК» Володимир Салійчук. — Ослаблені стовбури дерев треба швидко видаляти, а зовсім хворі — утилізувати. Тенденція збільшення обсягів сухостою нині є надто загрозливою, особливо для соснових угідь. Наприклад, у 2015 році суцільні санітарні рубки в лісгоспі сягнули 111 гектарів, а в 2016­-му — майже 120 гектарів. У цьому році, якщо літо буде посушливим, то ці площі можуть бути ще більшими. Та, на жаль, навіть санітарні рубки не завжди є ефективними, бо шкідники дуже швидко розмножуються і перелітають на нові здорові угіддя в радіусі двох кілометрів. Сьогодні нам доводиться більш радикально реагувати на нові загрози: повністю спалювати руді крони дерев і порубочні рештки, інакше знищити цих паразитів неможливо, — зазначає директор лісгоспу АПК.

Але новими санітарними правилами заборонено вирізати сироростучі дерева, навіть якщо вони кишать шкідниками. Тому лісівники — у розпачі: якщо нинішнє літо буде посушливим, рудий пильщик може знищити соснові ліси на сотнях гектарів. Щоправда, проробляється варіант кропіння лісових угідь санавіацією. З одного боку — це надто дорого, з іншого — не факт, що від отрутохімікатів у лісі не загинуть птахи і звірі, не кажучи вже про корисних комах, плазунів і жуків. Та й люди, випасаючи домашню худобу, не завжди звертають увагу на застереження лісівників. Знищити шкідників, не зачепивши інші види комах, тварин і птахів, практично неможливо. Отож нові санітарні вимоги загнали лісівників у глухий кут. Тож їм тепер доведеться думати, як із нього вийти з найменшими втратами.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 18/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework