Миколаївська церква з 120-річною історією. ФОТО

Миколаївська або Свято-Миколаївська церква розташовується в місті Житомир біля Смолянського кладовища. Церква існує понад 120 років і за весь цей час жодного разу не закривалася.


Історія Миколаївської церкви

Ідея спорудити церкву відвідала місцевого жителя Житомира ще в 1885 році. Житомирян Семен Матлахов хотів спорудити храм на могилі своєї покійної дружини Варвари. Дозвіл про початок будівництва Семен отримав тільки в 1889 році. У той же рік був встановлений кам'яний фундамент і зруб, але, на жаль, на цьому всі роботи і закінчилися. Так тривало протягом 7 років. Тільки в 1896 році Миколаївську церкву добудували на пожертвування місцевих жителів, закінчити роботу зміг Г. Гроза, саме він виділив найбільшу суму грошей. Коли через кілька років він помер, його поховали в тій же церкві за вівтарем.

Після революції в 1922 році всі дорогоцінні елементи храму вилучалися радянською владою нібито для потреб голодуючих. У 1927 році сталося так, що храм повністю згорів, потім його побудували заново. Під кінець 30-х років в місті існувало тільки два храми, хоча і їх священнослужителів відправляли в тюрми, розстрілювали або висилали у посилання. З цієї причини Миколаївська церква залишилася на короткий період без богослужінь. Але навіть у такий скрутний час тут завжди молилися сестри, і храм існував підпільно. За часів війни храм працював, і його відвідували багато парафіян.

Сьогодні Миколаївська церква є пам'яткою архітектури місцевого значення. Час від часу її ремонтують.

Від залізничного вокзалу до храму можна проїхати по вулиці Вітрука і Космонавтів або громадським транспортом № 11, 26. Відстань - близько 5 км.

 

 

 

Джерело: ua.igotoworld.com

Всі новини Житомира

Последнее изменение Среда, 10/05/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework